Volledig scherm
De aankomst van het schip de Karel Doorman bij de Wilhelminapier in Rotterdam © Jan Kok

Marine toont spierballen met 'superschuit' Karel Doorman

De Karel Doorman is binnen. De nagelnieuwe varende reus van de Koninklijke Marine ligt sinds vanavond keurig netjes afgemeerd aan de Wilhelminapier in Rotterdam. Daar is deze grijs getinte 'superschuit' is een van de topattracties tijdens de komende Wereldhavendagen.

Volledig scherm
© ANP
Volledig scherm
© ANP
Volledig scherm
© ANP

Het immense vaartuig trekt tijdens zijn aankomst al heel wat bekijks. Tientallen geïnteresseerden kieken en filmen er op los, als het 204 meter lange joint support ship parkeert naast het World Port Center. 'Ze zeiden dat het een lelijk ding was,' zegt Barendrechter Cor Wegman (62), 'maar dat vind ik reuze meevallen. De opbouw is mooi, evenals de strakheid van het schip. En hij moet tenslotte functioneel zijn.'

Vrijdag, zaterdag en zondag kunnen bezoekers een kijkje nemen aan boord van de Karel Doorman. Wat de gasten als eerste zal opvallen, is de enorme ruimte waarover het immense marinevaartuig beschikt. Een soort varende Markthal, groot genoeg om gevechtstanks, pantserhouwitsers, Patriot-lanceerinrichtingen of Chinook-helikopters te vervoeren.

Neusje van de zalm
'Als je alle geparkeerde voertuigen in het schip achter elkaar zou zetten, heb je een file van 2 kilometer,' zegt brigadegeneraal der mariniers Richard Oppelaar. 'Wie aan boord komt, zal z'n ogen uitkijken. Alles is high-tech, dit schip is echt het neusje van de zalm.'

Een greep uit het aanbod: er is slaapruimte voor 300 man, een bakkerij, een bottelier, een 40 tons lift, een 100 ton zware laadklep en er ligt 600 kilometer aan kabel aan boord. Plus een state of the art hospitaal, met operatiekamers, een high-care-afdeling, een röntgenkamer en ziekenboeg. 'Als de nood aan de man komt, kunnen er drie chirurgen tegelijkertijd opereren.'

Het grootse havenfestijn in Rotterdam wordt bovendien aangegrepen om de officiële overdracht van de dik 400 miljoen euro kostende Karel Doorman aan Defensie te laten plaatsvinden. Het schip is gebouwd door het Vlissingse bedrijf Damen Schelde Naval Shipbuilding, en voor het grootste deel in Roemenië in elkaar gezet.

Volledig scherm
© Jan Kok

Boter bij de vis
En er is vrijdagmiddag op het dek van de Karel Doorman de medaille-uitreiking aan de bemanning van het luchtverdediging- en commandofregat Zr. Ms. De Zeven Provinciën, nét terug van de anti-piraterij-missie Atalanta voor de kust van Somalië. 'Zo doen we dat tegenwoordig, meteen boter bij de vis,' zegt Oppelaar.

Behalve de Karel Doorman geeft 'piratenjager' Zr. Ms. Evertsen acte de présence in de Maasstad, evenals onderzeeboot Bruinvis, torpedowerkschip Mercuur, patrouilleschip Zeeland - recent nog de begeleider van een wetenschappelijke expeditie naar het Noorse eiland Jan Mayen - en duikvaartuig Hydra. Die zal in de Rijnhaven op Zuid zijn kunsten vertonen.

De Karel Doorman zet zijn deuren open voor het publiek. Voor zaterdag zijn gratis kaarten te bestellen op www.wereldhavendagen.nl.

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam