Volledig scherm
Freelance journalist Mark Hoogstad met zijn boek 'Rotterdam, stad van twee snelheden'. © Marwan Magroun

Mark Hoogstad wint Persprijs Rotterdam 2018

UpdateJournalist Mark Hoogstad (48) heeft de Persprijs Rotterdam 2018 gewonnen. Zijn boek 'Rotterdam, stad van twee snelheden' wordt door de jury geprezen om de 'meeslepende stijl waarin de Rotterdamse politiek wordt doorgelicht'.

De prijs, die donderdag 4 oktober in debatcentrum Arminius wordt uitgereikt, bestaat uit een glazen trofee en 5.000 euro. Het winnende boek schetst de onstuimige transformatie die Rotterdam de afgelopen tien jaar heeft ondergaan, bezien door de ogen van politiek journalist Hoogstad (ex-NRC, ex-AD Rotterdams Dagblad).

De derde druk ligt nu in de winkel en is aangevuld met 55 bladzijden over de langdurige totstandkoming van het huidige stadsbestuur. ,,Een boek dat een diepgaand inzicht biedt in de handel en wandel van een aantal spraakmakende Rotterdamse politici", zo oordeelt de jury.

Quote

Het staat als een paal boven water dat dit de beste Rotterdam­se journalis­tie­ke productie is

Persprijs-voorzitter Leo Pronk

Normaal wordt de winnaar pas op de dag van de uitreiking bekendgemaakt. Daar is dit jaar vanaf geweken vanwege de 'lichamelijke gesteldheid' van Hoogstad, die kanker heeft. Persprijs-voorzitter Leo Pronk benadrukt dat 'alleen het proces is versneld'. ,,De keuze van de jury is geenszins bepaald door de ziekte van Mark. Het staat als een paal boven water dat dit de beste Rotterdamse journalistieke productie van het jaar is."

Hoogstad is verheugd met de prijs. ,,Natuurlijk, erkenning is altijd leuk. Journalisten die dat ontkennen zijn jokkebrokken." Zelf heeft hij een 'haat-liefde verhouding met de persprijs', erkent hij. In 2014 greep Hoogstad net naast de trofee, die tot zijn afgrijzen werd gewonnen door de website de Buik van Rotterdam. Hoogstad, toen nog werkzaam voor deze krant, verkondigde nooit meer mee te doen aan de Rotterdamse persprijs.

,,Ik blijf het zeggen: de Buik van Rotterdam is geen journalistiek. Zij verdienden de Rotterdam Promotieprijs, niet de Persprijs. Dat heb ik Leo Pronk toen ook in duidelijke bewoording laten weten. Maar goed, het is fijn om de prijs alsnog te ontvangen."

Hoogstad waardeert de versnelde procedure. ,,Het wordt elke dag een stukje minder, dat is de realiteit. Het kan opeens heel snel gaan."

Het AD Rotterdams Dagblad heeft dit jaar geen eigen producties ingezonden voor de Persprijs, maar het boek 'Rotterdam, stad van twee snelheden' voorgedragen. Hoogstad: ,,Dan zijn we het postuum met elkaar eens. Dat is fijn om te constateren."

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Rotterdam en omstreken? Schrijf je hier gratis in!

In samenwerking met indebuurt Rotterdam