Volledig scherm
Koningin Máxima doopt een sleephopperzuiger. Het schip is vernoemd naar haar oudste dochter Amalia. © ANP Royal Images

Máxima doopt baggerschip van Van Oord in Rotterdam

Koningin Máxima doopt de sleephopperzuiger Vox Amalia van Van Oord in Rotterdam. De doop staat in het teken van het 150-jarig bestaan van Van Oord.

Volledig scherm
Sleephopperzuiger Vox Amalia © Van Oord

Het schip ligt vrijdag 14 december voor de doop afgemeerd bij de cruiseterminal in Rotterdam. Een sleephopperzuiger is een baggerschip dat zand, klei, slib en grond van de waterbodem kan zuigen. Het heeft een lengte van 158 meter, een breedte van 36 meter en een laadvermogen van 18.000 kubieke meter. 

De Vox Amalia is gebouwd in Spanje in opdracht van Van Oord. Na de doop worden er proefvaarten gedaan in Nederland en zal het schip wereldwijd op waterbouwkundige projecten worden ingezet.

Het schip is vernoemd naar Amalia, de oudste dochter van koningin Máxima en koning Willem-Alexander. Het zusterschip Vox Alexia heeft de naam van haar zus gekregen.

Van Oord is een Nederlands familiebedrijf dat wereldwijd werkt aan waterbouwkundige projecten. Het bedrijf is bekend van de aanleg Tweede Maasvlakte en het Palmeiland bij Dubai. Het hoofdkantoor van Van Oord staat in Rotterdam. Het bedrijf heeft ruim 4.500 werknemers. Dit jaar bestaat de onderneming 150 jaar.

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Rotterdam en omstreken? Schrijf je hier gratis in! 

In samenwerking met indebuurt Rotterdam