Volledig scherm
PREMIUM
Magi, het dressuurpaard van de Zweedse amazone Tinne Vilhelmson-Silfven, arriveerde gistermiddag in Rotterdam. Student paardenhouderij Cindy Koster bezorgde het zaagsel voor zijn box. Rechts docente Elsbeth Gastkemper. © Jan Kok | Boomerang Fotografie

Mbo'ers en paarden staan te trappelen voor start CHIO

Pakken houtkrullen en hooi sjouwen. De meiden van de paarden-opleidingen van Lentiz Onderwijsgroep draaien de hand er niet voor om. Alles voor het CHIO.

Man is zeldzamer in paardenwereld

De prins op het witte paard. Een klassiek (‘clichématig’ kan ook, maar dat maakt de toon direct negatiever) - romantisch gezegde, dat dreigt te worden achterhaald door de tijd. In dit land in ieder geval. Hier is het aantal mannen dat paard kan rijden véél lager dan het aantal amazones. Slechts één op de acht ruiters is man. In Zuid-Holland is deongelijkheid, volgens KNHS-cijfers van eind vorig jaar, nog groter: één op de dertien manegeleden is man. Overigens zijn de dames niet alleen als amateurruiter dominant. Bij de paardenstudies van Lentiz vormen ze een mega-meerderheid en wie gisteren bij de CHIO-stallen was, zag dat de meeste ‘grooms’ vrouw zijn.

Het grootste paardensportevenement van Nederland, het CHIO Rotterdam dat morgen weer begint in het Kralingse Bos, bestaat al 70 jaar. Maar de middelbaar beroepsopleider Lentiz Onderwijsgroep levert dit jaar voor het eerste enkele tientallen studenten paardenhouderij en paardensport aan het ruiterspektakel om te helpen. Ze maken deel uit van een legertje van circa 300 vrijwilligers.

Gisteren meldde een handvol jonge vrouwen - paardensport is meer en meer een damesaangelegenheid, zie kader - zich bij de tijdelijke stallen nabij de molens aan de Kralingse Plas. De eerste paarden, vooral voor de dressuurdiscipline, arriveerden en de edele, prijzige viervoeters moesten daarbij kunnen rekenen op hooi en een prettige laag houtkrullen in hun tijdelijke Rotterdamse onderkomen. Ook de meegebrachte zadels, hoofdstellen, brokken en andere benodigdheden moesten vanuit de paardentrucks naar de diverse staltenten worden gebracht door de mbo'ers.

En hoewel ze het zeker kunnen, hoefden ze de paarden niet te verzorgen. Zelfs het uitstrooien van het zaagsel in de box werd meiden als de Nootdorpse Cindy Koster (18) en de 17-jarige Lucinda van Dongen uit Rotterdam uit handen genomen. Topruiters hebben immers een 'groom' - verzorger, red. - in dienst die dat doet.

In samenwerking met indebuurt Rotterdam