Volledig scherm
Burgemeester Ahmed Aboutaleb van Rotterdam. © anp

ME grijpt in bij onrustige bijeenkomst azc Rotterdam

De gemoederen zijn donderdagavond in Rotterdam-Beverwaard hoog opgelopen bij een informatiebijeenkomst over de komst van een asielzoekerscentrum. De bijeenkomst werd eerst geschorst doordat burgemeester Aboutaleb het onmogelijk werd gemaakt om te spreken, later moesten de ME en politie eraan te pas komen. Drie mensen die met stenen naar politiewagens gooiden, zijn aangehouden.

Volledig scherm
De ME zet de aanval in op de relschoppers. © Media TV

In een tent aan de Edo Bergsmaweg geeft burgemeester Ahmed Aboutaleb uitleg over de opvang aan omwonenden en andere geïnteresseerden. Het wordt Aboutaleb onmogelijk om te spreken. Bewoners van de Beverwaard maken duidelijk dat zij geen asielzoekerscentrum in hun wijk dulden.

Voor de ingang van de tent wemelt het van de ME. ,,Bewoners voelen zich aangevallen, niet serieus genomen en bedreigd in hun eigen veiligheid,'' meldt een verslaggever ter plaatse. 

De informatieavond wordt afgesloten met striemend gefluit aan het adres van de Rotterdamse burgemeester. Ook wordt de ME met vuurwerk bekogeld. ,,Heet avondje in Beverwaard en dan druk ik me nog voorzichtig uit. Grote woede. 'Besluit door strot geduwd.' Aboutaleb loopt op eieren'', merkt de verslaggever op Twitter op. 

Eerder werd de bijeenkomst geschorst, omdat Aboutaleb constant werd onderbroken door tegenstanders. 'AZC weg ermee', werd er door het publiek gescandeerd. 

'Niets vernomen'
Aboutaleb gaf eerder deze week aan bij de bijeenkomst te willen proberen tegenstanders te overtuigen. ,,Vooralsnog heb ik nog niets vernomen over verzet in Beverwaard. Bewoners die wantrouwig zijn en willen weten hoe een azc functioneert, nodig ik van harte uit om met mij mee te gaan naar Katwijk. Ik zal het busvervoer regelen.''

Hij is van mening dat Rotterdam in vergelijking met andere gemeenten een 'bescheiden aantal mensen' opneemt. ,,Alphen aan den Rijn bijvoorbeeld biedt onderdak aan 1200 vluchtelingen'', zei hij eerder.

Na afloop maakte Aboutaleb een opvallend montere indruk. Ja, het ging 'er af en toe stevig aan toe', maar onderschat heeft hij de onderstroom niet, beweert hij. ,,Het was een nuttige avond, mensen hebben stoom kunnen afblazen. Veel vragen gingen ook niet over de vluchtelingen, maar over de eigen, vaak benarde situatie. Dat was een schreeuw om aandacht en ja, die heb ik gehoord.'' 

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam

Poll

Denk jij dat het nieuwe stadion van Feyenoord er nog komt?

Denk jij dat het nieuwe stadion van Feyenoord er nog komt?

  • Tuurlijk, jaartje vertraging is geen probleem (22%)
  • Nou ben ik toch wel gaan twijfelen (13%)
  • Nee, ze trekken aan een dood paard (65%)
3750 stemmen