Volledig scherm
De wethouder poseert met twee vrijwilligers voor het Songfestival. © Frank de Roo

Meer dan duizend vrijwilligers melden zich voor Songfestival, maar geen plek voor iedereen

Sinds de aanmelding voor Songfestivalvrijwilligers maandag om 12.00 uur is opengesteld, hebben zich al duizend mensen opgegeven bij de gemeente. Dat maakte toerismewethouder Said Kasmi vandaag bekend. Maar niet alle Songfestivalfans zullen ook daadwerkelijk een plek kunnen krijgen, waarschuwde hij. ,,Er zijn niet genoeg vrijwilligersposities voor iedereen’’. De eerste inschatting is dat er 650 vrijwilligers nodig zijn.

De SP had vandaag in de raad kritiek op het feit dat er vrijwilligers worden geworven in plaats van mensen die betaald krijgen voor hun werk. ,,Dit is uitbuiting. Het is niet normaal mensen gratis werk te laten doen’’, zei fractievoorzitter Aart van Zevenbergen.

Onbetaalbaar

Kasmi benadrukte dat elk festival drijft op vrijwilligers. ,,Dit is geen baan, er wordt duidelijk geworven voor vrijwilligers. Net als bij de marathon en het zomercarnaval. Geen festival zonder vrijwilligers, anders wordt het onbetaalbaar. Maar het is geen straf vrijwilliger te zijn, en het is ook niet verplicht. Je meldt je aan omdat je het leuk vindt.’’ 

Quote

Ze krijgen een nieuw netwerk en nieuwe vrienden

Wethouder Said Kasmi

De onbetaalde krachten worden goed behandeld, beloofde hij. Naast een kledingpakket en catering krijgen ze een training. ,,Daar hebben ze de rest van hun leven wat aan. Daarnaast doen ze ervaring op, avontuur. Ze krijgen een nieuw netwerk en nieuwe vrienden. De vrijwilligers die ik heb gesproken vinden het prachtig.’’ Vervoer voor de vrijwilligers is waarschijnlijk ook geregeld, kon Kasmi melden. ,,Ik ben in onderhandeling met de RET en het ziet er goed uit.’’

  1. Verdachte van bioscoopmoorden dacht dat zijn slachtoffers zijn dochtertje hadden vermoord

    Verdachte van bioscoop­moor­den dacht dat zijn slachtof­fers zijn dochtertje hadden vermoord

    Ergün S., de verdachte van de bioscoopmoorden in Groningen, dacht dat de twee schoonmakers die hij doodstak lid waren van elitetroepen die zijn dochter om het leven hadden gebracht. Dat bleek tijdens een zitting over de omgangsregeling over zijn dochtertje, die 7 februari diende in de rechtbank in Groningen, vóór de eerste strafzaak over de moorden. De uitspraak is door de rechtbank gepubliceerd.

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam