Volledig scherm
Verkeer rijdt over de Boompjes in Rotterdam. © Jan de Groen

Meer geld voor veiliger verkeer in Rotterdam

Rotterdam trekt de komende jaren meer geld uit voor het verhogen van de verkeersveiligheid. In totaal wordt er 8 miljoen euro geïnvesteerd om wegen veiliger te maken en asociaal gedrag in het verkeer aan te pakken. Dat moet leiden tot een kwart minder doden en 10 procent minder gewonden in 2018.

Quote

Vooral fietsers willen we een betere positie geven

Wethouder Pex Langenberg

De aanpak is nodig omdat het aantal verkeersgewonden in Rotterdam, vooral fietsers, de afgelopen jaren flink is gestegen. Daar waar het aantal verkeersdoden afnam (in 2012 vielen er 18 doden), is het aantal gewonden tussen 2000 en 2010 zelfs verdubbeld. Vooral oudere verkeerdeelnemers zijn het slachtoffer, weet wethouder Pex Langenberg (mobiliteit, D66).

Blackspots
De bestuurder zet daarom extra geld in (5 ton per jaar) om de meest gevaarlijke kruispunten (blackspots) veiliger te maken. Dat doet hij onder meer door gescheiden rijbanen aan te leggen, verkeerslichten aan te passen, drempels en andere fysieke maatregelen te nemen die ervoor zorgen dat het verkeer op sommige plekken langzamer gaat rijden. ,,Vooral fietsers willen we een betere positie geven,'' aldus de wethouder. 

Jaarlijks wil Langenberg minimaal tien van deze blackspots aanpakken. Ook komen er meer tweerichtingsfietspaden, worden obstakels verwijderd en komen er cursussen voor ouderen over de elektrische fiets.

Aso-rijders
Tegelijkertijd pakt collega-wethouder Joost Eerdmans (veiligheid, Leefbaar) de komende jaren aso-rijders in het verkeer aan door samen met politie en justitie meer gerichte controles te houden, waarbij asociaal gedrag meteen en harder bestraft wordt. Met gedragscursussen en 'roadshows' hoopt Eerdmans het gedrag van automobilisten te veranderen.

De wethouder komt daarnaast met een aanvalsplan om de veiligheid rondom scholen te verbeteren. ,,In sommige gevallen zal dat iets fysieks zijn, in andere gevallen handhaven,'' vertelt hij.

In samenwerking met indebuurt Rotterdam