Volledig scherm
De incidenten die aanleiding zijn voor spoedsluitingen, lijken volgens de gemeente steeds ernstiger van aard. Zo werd café De Vaag aan de Straatweg gesloten in verband met de dood van een bezoeker. © Archieffoto

Meer horecazaken gesloten op last van burgemeester Aboutaleb

Burgemeester Aboutaleb van Rotterdam heeft vorig jaar veertien horecagelegenheden met spoed gesloten. Dat zijn acht sluitingen méér ten opzichte van 2015.

Volledig scherm
Melvin Arduin. © Privéfoto

De incidenten die aanleiding zijn om tot spoedsluiting over te gaan, lijken ernstiger van aard te worden, schrijft de gemeente in een persbericht. Zo werd feestcafé De Vaag aan de Straatweg in Rotterdam gesloten in verband met een fatale mishandeling voor de deur. Daarbij kwam Capellenaar Melvin Arduin (56) om te het leven. ,,We doen er alles aan om het tij te keren'', aldus een gemeentewoordvoerder.

Bij vier van de veertien horecazaken bestond er aanleiding om de maatregel te verlengen met een sluiting van drie maanden. De gemeente noemt de stijging van het aantal spoedsluitingen 'significant'. ,,Er lijkt zich een trend voor te doen waarin incidenten vaker voorkomen en ernstiger van aard zijn. Er wordt met toezichthouders en ondernemers samengewerkt om deze trend te keren.''

De gemeente bracht ook het illegaal gokken in de horeca een flinke slag toe, dankzij de maatregelen ten gevolge van één grootschalig strafrechtelijk onderzoek.

Drugspanden

Verder blijkt uit de cijfers die de gemeente Rotterdam vandaag naar buiten bracht, dat er weer meer drugspanden zijn gesloten. Op last van burgemeester Aboutaleb werden er vorig jaar 69 woningen en bedrijfspanden gesloten vanwege verdovende middelen. Dat zijn er 26 meer dan het jaar ervoor. 

Volgens de gemeente is de stijging deels te verklaren door de aanpak van 'ondermijnende criminaliteit'. Dat zijn misdrijven zoals mensenhandel, witwassen en drugscriminaliteit waarbij de onder- en bovenwereld verweven zijn.

Ook pakte Aboutaleb illegale prostitutie aan. In 2016 zijn bijna 4 keer zoveel maatregelen getroffen om illegale prostitutie tegen te gaan bij massagesalons en woningen dan in het jaar ervoor (59 in 2016 en 15 in 2015). Sinds 2015 voert de gemeente een strenger beleid, dat het onder meer mogelijk maakt om illegale bedrijven versneld te sluiten.