Volledig scherm
Festival TREK in het Roel Langerakpark. © Archieffoto Marco de Swart

Meer maatwerk nodig bij Rotterdamse festivals

In de aanloop naar het 010debat dat deze krant maandagavond houdt in het NN/DE Café pleit D66-raadslid Jos Verveen voor een ruimhartiger festivalbeleid. De huidige regels knellen. Hij doet vijf suggesties.

Quote

Als er meer maatwerk komt, maken we het voor iederéén leuker

Jos Verveen

Evenementen en festivals zijn niet alleen leuk, maar broodnodig voor de economie van Rotterdam. Als je aan mensen vraagt waarom ze in een stad willen wonen, dan eindigt het culturele aanbod met stip op één; nog boven veiligheid, de beschikbaarheid van banen en betaalbare huizen. En waar mensen willen wonen, vestigen zich bedrijven en ontstaat ondernemerschap.

Festivals roepen echter ook discussie op. De één vindt dat ze te vaak worden verboden, de ander ervaart overlast en roept dat het de spuigaten uitloopt. De waarheid ligt in het midden. Er vinden jaarlijks zo'n 2.000 evenementen plaats. Dat aantal is vrij stabiel. Als er meer maatwerk komt, maken we het voor iederéén leuker. Vijf ideeën:

1. Betrek bewoners. Dat festivals met overlast gepaard gaan, is niet te voorkomen. De kunst is om bewoners te betrekken. Slimme festivalorganisatoren nodigen omwonenden uit als vip. Bewoners moeten echter ook eerder geïnformeerd worden. Dan hebben ze de kans tijdig een weekendje bij vrienden te boeken als ze het écht niet trekken.

Quote

Rotterdam staat bekend om zijn vernieu­wings­drift en diverse bevolkings­sa­men­stel­ling. Dat mag terugkomen in het festival­aan­bod

Jos Verveen
Volledig scherm
Jos Verveen © Archieffoto AD

2. Betere geluidsafspraken. Festivals kunnen stilgelegd worden als er te veel overlast wordt ervaren, ook als de afgesproken geluidsgrenzen niet worden overschreden. Dat is onwenselijk. Elk festival is uniek en het geluid ook. Bastonen dragen verder dan hoge tonen. Festivals in de buurt van water zijn luidruchtiger, omdat water geluid 'draagt'. Omgevingen met woontorens zijn gevoeliger omdat geluid omhoog 'kruipt'. Met meer maatwerk in geluidsafspraken weten bewoners én organisatoren vooraf waar ze aan toe zijn.

3. Spreiding over de stad. In deze krant deed festivalorganisator Aziz Yagoub eerder een oproep om festivals beter te spreiden over de stad. Er is een tekort aan festivalruimte in de binnenstad. Een betere spreiding laat meer bewoners genieten en 'verdeelt' de overlast eerlijk. Behalve in parken kunnen festivals bovendien ook worden gehouden op verkeerspleinen, daken, loodsen en industrieterreinen.

4. Flexibele eindtijden. Er geldt op dit moment een standaard eindtijd van 23.00 uur voor festivals. Dat is ronduit absurd. Een 'stille bioscoop' waarbij bezoekers op het dak van de Hofbogen met koptelefoon op een film kijken, mag best om 2 uur 's nachts eindigen. En op vrijdag en zaterdag mag de gemeente ruimhartiger zijn dan doordeweeks.  

5. Meer diversiteit. Rotterdam staat bekend om zijn vernieuwingsdrift en diverse bevolkingssamenstelling. Dat mag terugkomen in het festivalaanbod. Vervang het verouderde City Racing door de Formule E: elektrische racewagens. Gun Jaws op de Kralingse Plas een kans: bij schemerlicht vanuit je bootje op een groot scherm naar deze filmklassieker kijken. Meer aandacht voor onderscheidende initiatieven betekent dat meer Rotterdammers (nu 60 procent) van festivals kunnen genieten.

Het 010 Debat van het AD Rotterdams Dagblad staat maandagavond volledig in het teken van Rotterdam Festivalstad.

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Rotterdam