Een werkzoekende bij het UWV in Rotterdam.
Volledig scherm
Een werkzoekende bij het UWV in Rotterdam. © Archieffoto ANP

Meer mensen in de Rotterdamse regio zonder baan

Het aantal mensen in de Rotterdamse regio met een werkloosheidsuitkering is de afgelopen maand gegroeid. Het UWV spreekt van een seizoenseffect. Volgens de uitkeringsorganisatie blijft de spanning op de arbeidsmarkt hoog.

Eind januari verstrekte het UWV in totaal 25.413 WW-uitkeringen in Groot-Rijnmond. Dat waren er 1485 meer dan eind december 2019. Dat is een stijging van 8,2 procent, terwijl het aantal uitkeringen landelijk met 8,1 procent steeg. Dat schrijft de instantie in de Regionale Nieuwsflits Arbeidsmarkt.

Een toename van het aantal uitkeringen in januari is niet ongebruikelijk. In december hebben sectoren als de logistiek en de maakindustrie extra mensen nodig vanwege de stijgende vraag naar spullen rond sinterklaas en kerst. In de wintermaanden daarop is het weer rustiger in de bouw en landbouw.

Vergrijzing

Er zijn nog steeds veel banen in de aanbieding. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) zijn er landelijk 92 vacatures per honderd werklozen. Het UWV schrijft die aanhoudende vraag naar mensen toe aan de vergrijzing, waardoor veel mensen met pensioen gaan. In Groot-Rijnmond wonen 51.230 werknemers van 60 jaar of ouder. In vergelijking met tien jaar eerder is het aantal werkende 60-plussers toegenomen met bijna 30.000. De meesten werken in de zorg, de industrie en het transport.

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam