Volledig scherm
Foto ter illustratie. De Witte de Withstraat is vernoemd naar vlootvoogd Witte Corneliszoon de With. Rotterdam gaat nieuwe straten voortaan vernoemen naar vrouwen en minderheden. © Marco de Swart

Meer vrouwen een straat

Méér vrouwen en méér kleur op die blauwe bordjes. Rotterdam kiest voortaan meer diverse straatnamen. 

De Jan Huppeldepupsteeg, het Hendrik de zoveelstelaantje: aan mannen, wit vooral, geen gebrek op de straatnaambordjes in Rotterdam. D66 deed – gesteund door Groenlinks, Nida, SP en PvdA - een steekproef en ontdekte dat slechts 8 procent van de Rotterdamse straatnamen vernoemd is naar een vrouw. De steekproef leverde verder precies nul procent straten op die zijn vernoemd naar Rotterdammers met een cultureel diverse achtergrond.

De overvloed aan witte mannen is in historisch perspectief best te begrijpen, vinden de partijen. De meeste functies van belang werden in het verleden nou eenmaal ingevuld door witte mannen. ,,Maar vrouwen en mensen met een migratieachtergrond hebben de afgelopen decennia een inhaalslag gemaakt. Zij verdienen erkenning in het straatbeeld voor hun prestaties en vormen een bron van inspiratie”, zo staat in hun pamflet.

Lee Towers

Wethouder Bert Wijbenga geeft hen gelijk: voortaan worden straatnamen divers. ,,Want er zijn zat vrouwen en mensen met kleur die dat verdienen”, zegt hij. Hij is blij dat de straatnaamcommissie direct al twee namen heeft gekozen voor nieuwe straten: Sol Plaatje en Emily Hobhouse. ,,Plaatje was een Zuid-Afrikaanse schrijver die opkwam voor mensenrechten en gelijkwaardigheid – prachtig. En Hobhouse maakte zich als blanke vrouw hard voor zwarte mensen in concentratiekampen in Zuid-Afrika.”

En nee, benadrukt hij, met de extra aandacht voor vrouwen en niet-westerse achtergronden verdwijnt de witte man níet van de borden. ,,We gaan geen straten omdopen en voor grote, mannelijke Rotterdammers is nog altijd plek op de borden. Maar gelukkig leven mensen als Lee Towers en onze burgemeester nog.”

Straatnamencommissie

Straatnamen worden gekozen door een straatnamencommissie. Hiervoor gelden een aantal regels en richtlijnen om rekening mee te houden, maar ‘diversiteit en representativiteit’ maakten daar geen deel vanuit. De partijen wilden dat dit een voorwaarde zou worden. 

Nu nog mag een straat pas naar iemand worden vernoemd als deze persoon minstens tien jaar is overleden. D66 pleit er ook voor om deze grens te verlagen naar één jaar. De partij zou bijvoorbeeld graag het vorig jaar overleden raadslid Gerda Eeuwijk eren met een straatnaam.

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Rotterdam en omstreken? Schrijf je hier gratis in!

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam