Volledig scherm
Foto ter illustratie. © ANP

Meer zomervluchten Rotterdam The Hague Airport

Omwonenden van Rotterdam The Hague Airport (RTHA) opgelet: de luchthaven gaat de ongebruikte 1.124 vluchten die voor de winter gepland stonden, overhevelen naar de zomer. Dat betekent meer lawaai voor de directe omgeving.

Rotterdam The Hague Airport (RTHA) werkt met zogenoemde ‘slots’, vertrek- en landingsrechten. Die mogen gedurende het jaar onbeperkt gebruikt worden en zijn niet gebonden aan seizoenen. De slots waarvan geen gebruik wordt gemaakt, kunnen worden overgeheveld van in dit geval de winter naar de zomer.

In totaal gaat het om 1.124 vluchten die ‘zijn blijven liggen’. Vliegmaatschappijen kunnen de zich hier de komende dagen op inschrijven.

‘Zestienhoven’ heeft afgelopen week de Commissie Regionaal Overleg Luchthaven Rotterdam (CRO) medegedeeld dat deze ‘extra vluchten’ meer verspreid over de dag zullen plaatsvinden en niet in de randen van de nacht, aangezien die al vol zitten. ,,Dat is eigenlijk het enige goede nieuws’’, stelt John Witjes, die in de CRO de bewoners van Schiedam vertegenwoordigt. ,,Want hoe je het ook wendt of keert, er mag meer gevlogen worden. Dat betekent voor ons extra lawaai.’’

Wat Witjes stoort is dat het gaat om algemene slots, die niet zijn gebonden aan een bepaalde periode. ,,Wij kunnen als omwonenden, maar ook als gemeenten, het vliegveld dus niet terugfluiten. We moeten afwachten wat er gaat gebeuren.’’

Overigens wil RTHA sowieso graag uitbreiden. Het is de bedoeling dat er dit kwartaal een nieuw Luchthavenbesluit wordt aangevraagd bij de minister.

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Rotterdam en omstreken? Schrijf je hier gratis in!

In samenwerking met indebuurt Rotterdam