Mega-zeilschip Y712 komt aan in pikdonker Rotterdam

Het 106 meter lange mega-zeilschip Y712 is in Rotterdam gearriveerd. Vanochtend in alle vroegte meldde de van drie 65 meter hoge masten voorziene varende reus zich bij de Van Brienenoordbrug, om onder toeziend oog van wachtende automobilisten en wat scheepsspotters op de kade verder de rivier op te varen.

Het mega-zeilschip passeert de Erasmusbrug
Volledig scherm
Het mega-zeilschip passeert de Erasmusbrug © AD/Milan Rinck
Het 106 meter lange mega-zeilschip Y712 is in Rotterdam gearriveerd
Volledig scherm
Het 106 meter lange mega-zeilschip Y712 is in Rotterdam gearriveerd © AD/Milan Rinck
Quote

Dit ziet er echt waarzinnig uit. Het lijkt wel een flatgebouw. Prachtig, zó groot, zó hoog

Reactie toeschouwer

Een zeldzame ervaring, zelfs in een stad waar we wel wat gewend zijn met dit soort enorme vaartuigen. ,,Wat een groot ding’’, luidt één van de reacties. ,,Dit ziet er echt waarzinnig uit. Het lijkt wel een flatgebouw. Prachtig, zó groot, zó hoog.’’

Muisstil, getrokken door één sleepbootje en bijgestuurd door twee andere erachter, gleed de sfeervol verlichte Dyna Rig langs de Kuip, waarvan het eveneens door lampen beschenen transparante kapje boven de tribunes leek te gloeien van trots. Ondanks de nachtelijke duisternis, is te zien hoe de masten van de Y712 boven alles en iedereen uitsteken.

Jarenlang is er bij scheepsbouwer Oceanco in Alblasserdam aan dit wonder van techniek gewerkt. Het is één van de grootste zeilschepen ter wereld, en om alle geavanceerde systemen aan boord uit te proberen worden de komende tijd testvaarten gemaakt. De voorlopige ligplek is de Merwehaven.

Op weg daar naartoe ging de Y712 ook nog tussen de opgeknapte torens van de Hef door, de oude spoorbrug op Zuid. Het terugzetten van het beweegbare deel in deze constructie was eerder uitgesteld, omdat anders dit schip er niet doorheen kon. Op 7 februari wordt ‘het val’ met behulp van een gigantische, drijvende bok teruggeplaatst.

Openzwaaiende klep Erasmus

De op zo’n 200 miljoen euro geschatte Y712 (werktitel, de werkelijke naam is nog onbekend) kon vanochtend overigens in één ruk doorvaren. De Koninginnebrug stond al open, en ook de ‘Erasmus’ begroette de beroemde gast met een openzwaaiende klep. Slechts een enkeling zag de dobberende joekel voorbij schuiven, een majestueuze combinatie met de schitterend verlichte Zwaan.

De Y712 voer ook nog tussen de opgeknapte torens van de Hef door
Volledig scherm
De Y712 voer ook nog tussen de opgeknapte torens van de Hef door © AD/Milan Rinck

De Y712 is al jaren het middelpunt van speculaties. Tot nu toe is onbekend wie de eigenaar wordt van deze schone schuit, die zo lang het beeld bij Oceanco bepaalde. Niemand mag echter één woord zeggen over het schip; zelfs de trip van vannacht werd angstvallig geheim gehouden. De vaartocht werd echter toch bekend, omdat om kwart voor 6 een brugopening van de Van Brienenoordbrug was aangevraagd.

Rijkswaterstaat legde bovendien het scheepvaartverkeer op de Noord om half 3 vanmorgen even stil, om de enorme Y712 een ‘draai’ te kunnen laten maken. De doorvaart door het donkere Rotterdam leverde práchtplaatjes op.

Heeft u zelf foto’s of filmpjes gemaakt van dit vroege spektakelstuk, mail ze dan naar internet@ad.nl

De op zo’n 200 miljoen euro geschatte Y712 kon in één ruk doorvaren
Volledig scherm
De op zo’n 200 miljoen euro geschatte Y712 kon in één ruk doorvaren © AD/Milan Rinck
Het is nog onbekend wie de eigenaar wordt van deze schone schuit
Volledig scherm
Het is nog onbekend wie de eigenaar wordt van deze schone schuit © AD/Milan Rinck
De trip van vannacht werd angstvallig geheim gehouden
Volledig scherm
De trip van vannacht werd angstvallig geheim gehouden © AD/Milan Rinck

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam