Megahandel in versnijdingsmiddelen voor harddrugs werd van a tot z geregeld

VIDEOHet onderzoek naar de Rotterdamse criminele bende die volgens het Openbaar Ministerie (OM) bergen versnijdingsmiddelen importeerde om die te vermengen met harddrugs, is het eerste onderzoek waarbij de organisatie van a tot z in beeld is gebracht. Dat stelt de aanklager die vandaag met gevangeniseisen tot zes jaar tegen de elf verdachten kwam.

Quote

De criminele koopwaar van deze twee branches komt samen in een verwoes­tend eindpro­duct: harddrugs, gereed voor de vele afnemers die onze regio kent.

Officier van Justitie

,,Niet alleen zijn er verschillende productie- en opslaglocaties opgerold. Ook is zicht gekregen op het gehele traject: van de import vanuit China tot de verkoop aan de personen die de geproduceerde versnijdingsmiddelen daadwerkelijk met harddrugs versnijden. Dit maakt dat dit onderzoek een unieke kijk geeft in de criminele wereld die draait om het verdienen van grof geld. Een criminele branche die net zo essentieel is als de branche die zich richt op de import van harddrugs. De criminele koopwaar van deze twee branches komt samen in een verwoestend eindproduct: harddrugs, gereed voor de vele afnemers die onze regio kent.’’ 

Met die inleiding vatte de aanklager de omvangrijke zaak samen; een zaak waarin duidelijk is geworden dat Rotterdammers met een Turkse achtergrond de organisatie vormden en speciaal voor de import van de grondstoffen voor de versnijdingsmiddelen een bedrijf oprichtten. De grondstoffen werden in diverse opslagboxen opgeslagen. Vanuit die boxen werden de stoffen in kleine hoeveelheden opgehaald om het in verschillende bedrijfspanden en woningen te produceren tot versnijdingsmiddel. Dat werd dan weer verkocht aan derden om het te vermengen met zuivere harddrugs als cocaïne en heroïne en waarna het tenslotte bij afnemers aan de man werd gebracht.

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam