Volledig scherm
Vijftien meter hoog wordt dit beeld op het Schouwburgplein. © Impressie Pro Arts Design

Megapeuter wordt blikvanger van bouwfeest Rotterdam

Rotterdam viert de stad, en hoe! Het centrum wordt vanaf 20 maart omgetoverd tot een kleurrijk openluchttheater waar 75 Rotterdammers zélf hun verhaal kunnen vertellen. Met multimediale projecties op zeven wederopbouwpanden én een megapeuter op het Schouwburgplein.

Poll

Deze vijftien meter hoge peuter in het centrum van Rotterdam:

  • Ziet er prachtig uit (60%)
  • Doet pijn aan mijn ogen (40%)
256 stemmen
Quote

De enorme energie die momenteel door de stad waait, de hippe lijstjes waarop Rotterdam ineens bovenaan staat én de symboli­sche '75 jaar later' riepen gewoon om een manifesta­tie.

Ingrid Adriaanse, woordvoerster Rotterdam viert de stad!
Volledig scherm
Het aanzicht van de Bijenkorf. © Impressie Pro Arts Design

Rotterdam is de stad van iconen. De Markthal, Rotterdam Centraal, De Rotterdam. Maar het is óók de stad van vele honderdduizenden mannen en vrouwen - jong en oud - die hier wonen en werken, die trots zijn op hun bruisende thuishaven en het werkelijk kloppende hart vormen van deze zo veelvuldig gelauwerde agglomeratie.

Rotterdam viert de stad! heet de manifestatie die over twee maanden losbarst, ter ere van het feit dat het platgebombardeerde centrum als een feniks uit zijn as is herrezen, en 75 jaar later pronkt aan de Nieuwe Maas. Het is een feest van de vooruitgang, een ode aan de wederopbouw.

Spectaculair
,,De enorme energie die momenteel door de stad waait, de hippe lijstjes waarop Rotterdam ineens bovenaan staat én de symbolische '75 jaar later' riepen gewoon om een manifestatie,'' zo meldt Ingrid Adriaanse, woordvoerster van de organisatie.

Die heeft alles uit de kast getrokken om Rotterdammers én bezoekers van de stad tot 31 juli te trakteren op een dagelijkse, spectaculaire show. Op zeven beroemde wederopbouwgebouwen, van het Groot Handelsgebouw via de Bijenkorf naar Het Nieuwe Instituut, worden gezichtvormige sculpturen geprojecteerd.

Ouvreuse
Het wordt een lust voor het oog, voorspelt Anouk Estourgie, manager programmering buitenruimte. ,,Op de afgebeelde gezichten worden de verhalen van 75 Rotterdammers vertoond,'' legt ze uit. ,,Dat zijn bekende, maar ook zeker minder bekende bewoners. Hun foto's, veelal uit privécollecties, zullen op groot formaat te zien zijn.''

Zo is er de historie van Bep van der Heijden-Put, die 45 jaar lang ouvreuse was in Luxor. En naast actrice Joke Bruijs en burgemeester Aboutaleb schittert bijvoorbeeld ook Nico Deflers, die als 15-jarig jochie meehielp om het puin van het bombardement op te ruimen.

Schemering
Iedereen krijgt de kans om volop van het aanbod te genieten, zowel overdag als 's avonds, als na de schemering het lichtfestijn het best tot zijn recht komt. Er zijn drie toeristische routes langs alle plekken uitgezet: te voet, op de fiets en speciaal voor kinderen.

Elk gebouw is bovendien gekoppeld aan een thema: economie bij het Groot Handelsgebouw, cultuur in de Doelen, lifestyle voor de Bijenkorf, het Timmerhuis wordt - uiteraard - gelinkt aan architectuur, ontwikkeling aan de Centrale Bibliotheek, de haven is gereserveerd voor het Maritiem Museum en ten slotte staat vernieuwing centraal in Het Nieuwe Instituut.

Extraatjes
Wie de tocht 's avonds maakt, ziet en hoort de verhalen ter plekke. De reizigers die overdag op pad gaan, doen dat aan de hand van een boek én een stadsplattegrond, met tekst en uitleg. ,,En met behulp van een speciale app kun je eveneens het aanbod bij een van de plekken tot je nemen.''

Onderweg loop je bovendien langs allerlei grappige of informatieve extraatjes, die het Rotterdam-gevoel alleen nog maar verder aanwakkeren.

Verzoeknummers
Neem nu het initiatief van stadsbeiaardier Richard de Waardt, muzikant in het stadhuis en de Laurenskerk. Estourgie: ,,Dat is een jonge gast van begin 30. Die heeft een keer gezegd dat hij alles kan spelen wat je kunt fluiten. Toen ontstond het idee om mensen die de route lopen verzoeknummers te laten indienen. Maakt niet uit wat. En Richard speelt die liedjes dan vervolgens op het carillon van de Laurenskerk. Leuk toch?''

Als voorproefje wordt al op 6 februari het eerste gezicht onthuld op de zijgevel van het Timmerhuis, aan de kant van het postkantoor. Dit als vrolijke noot bij de opening van Museum Rotterdam, dat zijn intrek neemt op de begane grond in deze creatie van de beroemde architect Rem Koolhaas.

Hoofdrol
Het klapstuk van al dit visuele geweld is echter te vinden op het Schouwburgplein, waar op 20 maart de Nieuwe Rotterdammer verrijst, een gigantisch 15 meter hoog beeld dat eveneens het decor vormt voor allerlei technische hoogstandjes, wederom met de Rotterdammers zélf in de hoofdrol.

Er wordt nu al volop geknutseld aan dit uit de kluiten gewassen 'stadsukkie', een hightech constructie die in RDM Makerspace op Heijplaat in elkaar wordt geknutseld. Een kunstzinnig uitgekiend raamwerk van buisjes en koppelstukjes, dat wordt overspannen met een soort doek. Eenmaal geplaatst, wordt de transparante pleinbaby van binnenuit verlicht, wat een feeëriek schijnsel moet opleveren.

Superkoter
En dat is nog maar het begin. Op de superkoter worden eveneens periodiek de belevenissen van de 75 uitverkoren Rotterdammers vertoond, maar hij kan ook als projectiescherm dienen voor de tronie van elke willekeurige passant.

De gedachte is om er een soort hufterproof fotohokje bij te plaatsen, zodat iedereen een kiekje van zichzelf kan schieten. ,,Die foto is vervolgens metersgroot op dat beeld te aanschouwen. Dat wordt een attractie op zich.''

Wederopbouwpanden
En daarmee is het programma nog niet ten einde. Zo'n 50 ondernemers in het centrum hebben al aangegeven hun etalage op toepasselijke wijze te zullen versieren, én er zijn natuurlijk de reusachtige, vallende dominostenen, de openingsact van Rotterdam viert de stad!

Het wordt een manifestatie voor Rotterdammers, en iedereen die de Maasstad bezoekt, klinkt het. ,,Dit is een leuke manier om de stad te leren kennen. De trip langs de wederopbouwpanden is een goede basiscursus Rotterdam. En wie de fiets neemt, kan ook de Nieuwe Binnenweg en Katendrecht nog meepikken.''

En nee, het symbool van deze sfeervolle happening is geen Markthalletje, Euromastje of kubuswoninkje. ,,Nee joh, dat is een poppetje. Dus geen iconisch gebouw, maar gewoon een mens.''

Volledig scherm
Ontwerpster Edith Gruson en architect Wessel van Beerendonk met een model van de Nieuwe Rotterdammer. © Jan de Groen

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam