Volledig scherm
Windmolen in aanbouw bij Vlissingen-Oost. © Lex De Meester

Megawindmolen op proef op de Maasvlakte

Op de Tweede Maasvlakte komt een windmolen met het grootste vermogen ter wereld. Het gaat om een turbine van tenminste 10 MegaWatt. Dat vermogen is vergelijkbaar met het verbruik van zeker 8.000 huishoudens.

Quote

Rotterdam is met deze testloca­tie koploper op het gebied van wind

Wethouder Adriaan Visser

Het gaat om een testlocatie, staat in de brief die de Rotterdamse wethouder Adriaan Visser (haven en milieu, D66) vandaag naar de gemeenteraad heeft verstuurd. De turbine zal twee jaar proefdraaien.

De windmolen is op dit moment in aanbouw. De bouwers zoeken een testlocatie. De Tweede Maasvlakte is aangeboden als geschikte plek en Visser verwacht dat de vergunningsaanvraag nog voor de zomer bij de gemeente Rotterdam wordt ingediend. De turbine kan dan in 2019 draaien.

Volgens de wethouder is Rotterdam met dit proefproject ‘koploper in de nieuwe ontwikkelingen op het gebied van wind’. ,,Rotterdam wil ruimte bieden aan innovaties die bijdragen aan de grote opgave van de energietransitie. Wij hebben hiervoor de kennis en de ruimte. De Tweede Maasvlakte leent zich hier uitstekend voor.’’

Motie

Het Rotterdamse stadsbestuur heeft al in 2016 besloten dat op de Maasvlakte een park voor megawindmolens komt. De gemeenteraad nam toen een motie van GroenLinks-politicus Arno Bonte aan. Op dat moment was sprake van turbines van 250 meter hoog en een vermogen van 50 MegaWatt. De nu geplande proefmolen is beduidend kleiner, maar wel ’s werelds grootste.

Het huidige record staat op ruim 9 MegaWatt. Die molen is van de Deense fabrikant Vestas en heeft een tiphoogte van 187 meter. De drie turbinebladen zijn 80 meter lang en wegen elk 35 ton. Dat gevaarte staat op zee voor de kust van Engeland, in Liverpool Bay.

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Rotterdam en omstreken? Schrijf je hier gratis in!

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Poll

De gemeente hoopt dat Rotterdammers een steentje bijdragen aan het Songfestival. Betaalt u mee?

De gemeente hoopt dat Rotterdammers een steentje bijdragen aan het Songfestival. Betaalt u mee?

  • Natuurlijk! De hele stad heeft er tenslotte plezier van. (22%)
  • Nee, geen denken aan! Laat de gemeente de volle mep maar betalen. (78%)
8537 stemmen