Volledig scherm
De politie deed in oktober onderzoek na de aangiftes van de ouders van de meisjes. © Frank de Roo

Meisjes van 6 en 9 aangevallen en betast door potloodventer (48)

Twee meisjes uit Capelle aan den IJssel waren nog maar 6 en 9 jaar oud toen ze vorig jaar oktober door een onbekende man werden aangevallen. Een 48-jarige Rotterdammer, afkomstig uit de Bavo-kliniek, wordt ervan verdacht de meisjes te hebben aangerand.

Hij wordt niet alleen van dit misbruik verdacht. De man moest vandaag ook in de Rotterdamse rechtbank verschijnen voor potloodventen. Hij zou vorig jaar oktober in het Schollebos hebben gestaan met een ontbloot geslachtsdeel terwijl hij masturbeerde.

De schennispleger beheerste lange tijd de Rotterdamse wijk Oosterflank en het naastgelegen Capelle. Overal zong het rond: een man viel meisjes lastig. Praatte tegen ze, deed zijn broek naar beneden. Maar in sommige gevallen ging het verder dan dat.

Nietsvermoedend was het 6-jarige meisje met een vriendinnetje aan het spelen toen ze op de grond werd gedrukt. De 48-jarige Richard H. wordt ervan verdacht met zijn hand haar lichaam binnen te zijn gedrongen. Een 9-jarig meisje was een paar dagen eerder de dupe. Zij werd betast. Ook daar was een vriendinnetje bij toen dit gebeurde.

De zaak van H. is nog niet inhoudelijk besproken door de rechtbank. Vanochtend moest de verdachte verschijnen tijdens een pro formazitting om de voortgang van zijn proces te bespreken. Op verzoek van de officier van justitie heeft de rechtbank besloten dat H. onderzocht moet worden in het Pieter Baan Centrum.

Stoornis

Dat hij ‘een ziekelijke stoornis en een gebrekkige ontwikkeling’ heeft is al vastgesteld. De man was onder behandeling van de Bavo-kliniek in Capelle aan den IJssel. Daar worden mensen met psychiatrische problemen ondergebracht. Toch vindt de officier dat uitvoerige observatie door een psychiater nodig is. Onder andere omdat H. ontkent dat hij de meisjes iets aan heeft gedaan en stelt dat hij niet stond te masturberen in het Schollebos. ,,Ik weet van mezelf dat ik het niet gedaan heb”, waren de woorden die hij haast onverstaanbaar uitbracht.

Op de uitslag van DNA-onderzoek wordt nog gewacht. Volgens de advocaat van H. zijn de getuigenverklaringen niet juist en kloppen omschrijvingen van zijn signalement niet. Daar gaf de rechter haar gelijk in. ,,Er zijn nog wat onduidelijkheden, maar er is onvoldoende aanleiding om te denken dat er sprake is van persoonsverwisseling. Er moet ook rekening worden gehouden dat het verklaringen van kleine kinderen zijn.” Zo gaf een van de meisjes aan dat de tand naast zijn voortanden ontbrak. De man mist wel een of meer tanden, maar volgens de advocaat klopte de plek niet.

In de wijk Oosterflank was veel ophef door de komst van een opvang voor mensen met psychische problemen in voormalig ouderencomplex De Evenaar, vooral na deze incidenten.

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam

Poll

Waar moet Rotterdam de verkoop van lachgas verbieden?

Waar moet Rotterdam de verkoop van lachgas verbieden?

  • In de hele stad (88%)
  • Alleen daar waar overlast is (4%)
  • Nergens (8%)
5772 stemmen