Volledig scherm
Foto ter illustratie. © ANP

Mensensmokkelaar draait drie jaar de cel in

De Roemeense vrachtwagenchauffeur Nelu B. (27) is door de rechtbank in Rotterdam schuldig bevonden aan mensensmokkel. De man is veroordeeld tot een gevangenisstraf van drie jaar en vier maanden. Het Openbaar Ministerie had vier jaar geëist.

Veel had het niet gescheeld of tien illegale Albanezen, die naar Engeland gesmokkeld wilden worden, hadden het niet overleefd. Klappertandend en met onderkoelingsverschijnselen werden ze in oktober van het afgelopen jaar door de Koninklijke Marechaussee bij de Stena Line in Hoek van Holland uit de koelcontainer gehaald. Maar goed dat de overtocht werd voorkomen, want nog wat uren in de afgesloten, ijskoude koelcel vol fruit had waarschijnlijk de verstikkingsdood tot gevolg gehad.

De man zelf heeft ontkend geweten te hebben dat hij de 'verstekelingen' aan boord had. ,,Ik ben onschuldig,'' verklaarde hij twee weken geleden tijdens de strafzaak. Maar volgens de aanklager zou alles er op wijzen dat hij uit winstbejag de illegale vreemdelingen meenam in zijn truck. ,,De mensen hebben zelf verklaard ervoor te hebben betaald. En ze wisten dat ze in een koelcontainer zouden worden meegenomen door een Roemeen.''

,,Er bestond levensgevaar voor de tien mensen’’, oordeelde de rechter vanmiddag. ,,De temperatuur was slechts enkele graden boven het vriespunt’’. De rechter stelde dat niet bewezen kan worden dat de Roemeen de initiator van het smokkeltransport was.