Volledig scherm
Wil je een Rotterdamse kerstboom, dan is er nu de Euromast als piek. De mast is getekend, 26 centimeter hoog en is van hout gemaakt. © Komieuitrotterdamdan?/Wood Yubi

Met ‘kersemus’ gaat de Euromast als piek in de boom

Hoe viert een echte Rotterdammert kerst? Juist, met de Euromast als piek in de boom. Kan dat dan? Ja, dat kan. Dankzij het Rhoonse bedrijf Wood Yubi en ‘Kom ie uit Rotterdam dan?’, de website met gerse Rotterdamse spulletjes. Nieuw in het assortiment: de Euromastpiek en 010-ster. ,,En ze gaan hard joh.”

Volledig scherm
De Euromast als kerstboompiek. © Komieuitrotterdamdan?/Wood Yubi

Tuurlijk heeft hij ’m al staan, wat een overbodige vraag. ,,Ik kijk er nu naar, onze kerstboom staat al hoor”, zegt Danny Kristel, eigenaar van de webshop ‘Kom ie uit Rotterdam dan?’. ,,Veel te gezellig al die lichtjes in huis, zeker nu het zo donker is. En uiteraard hebben we de Euromast als piek. Ik ben gek op alle leuke dingen uit Rotterdam.”

Zo begon het ook, leuke dingen uit de stad verzamelen. Op Facebook begon Kristel in 2014 de pagina ‘Kom ie uit Rotterdam dan?’ Daarop deelde hij als trotse Rotterdammer leuke Rotterdamse weetjes, tips en uiteraard mooie foto’s van de stad, ook van anderen. Meer dan 119.000 mensen volgen ‘Kom ie uit Rotterdam dan?’ inmiddels en ook op de online fotodeelhit Instagram is de zogeheten community een succes. 

Uit de hand gelopen hobby

,,Al die volgers hebben iets met Rotterdam. De stad wordt ook steeds populairder, is de laatste jaren een echt merk geworden. Hoe mooi is dat? Een paar jaar geleden ben ik begonnen met eigen truien, T-shirts en hoodies met Rotterdam erop. Gewoon als hobby, maar dat is een beetje uit de hand gelopen. Inmiddels hebben we, mijn vriendin en ik, een flinke webshop met heel veel Rotterdam-artikelen. We bieden ook artikelen van andere partijen aan. Zoals Bol.com ook werkt. Wij zijn eigenlijk de Rotterdamse Bol.com geworden, mooi toch?”

Wat is het verhaal achter ons icoon, de Euromast als kerstboompiek? ,,Ja, de Euromast als piek, geweldig toch?” klinkt het uitgelaten. ,,Da’s ff wat anders dan zo’n gewone piek. Hij wordt gemaakt door Wood Yubi, een van de partners waarmee we samenwerken. Die mensen zijn vooral bekend van de houten geboorte- en wenskaartjes en Rotterdam-cadeautjes van hout. Voor ons hebben ze de Euromast en 010-ster gemaakt. En ze gaan hard joh. De Euromast, hij kost trouwens 12,95 euro, is ook van hout gemaakt en is 26 centimeter hoog. Ja, da’s best een piek maar hij past in elke boom. Ik had ’m zo staan.”

Volledig scherm
Naast een Rotterdamse piek zijn er al langer Rotterdamse kerstballen. Deze populaire houten ballen met de Rotterdamse iconen zijn ontworpen door City Shapes. © Komieuitrotterdamdan?/City Shapes

Plat Rotterdams favoriet

Wie kerst helemaal op z’n 010’s wil vieren, kan los gaan. Er zijn houten kerstballen met de Rotterdamse iconen als de Markthal en Erasmusbrug (een ontwerp van het bedrijf City Shapes), houten kersttruitjes voor in de boom met Rotterdamse teksten als ‘fijne kerst muts’, snijplanken met de Rotterdamse skyline en ook wijnglazen met daarop de woorden ‘zuipen tis kersemus’. ,,Ja, voor de platte Rotterdamse teksten zijn veel liefhebbers. We komen niet voor niets uit Rotterdam dan.”

Volledig scherm
Ook voor in de boom: houten ‘kersttruiballetjes’ met lekkere Rotterdamse teksten. © Komieuitrotterdamdan?/Wood Yubi

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam