'Metro overal onder de grond'
Rotterdam doet er goed aan z'n metronetwerk op Zuid en Oost ondergronds aan te leggen en de vrijgekomen ruimte te bebouwen. Dat adviseert mobiliteitsexpert Arnoud Neidig van Arcadis.
Een ondergrondse metro is ook sneller
Het toonaangevende advies-en ingenieursbureau presenteert vandaag de Sustainable Cities Mobility Index, een wereldwijde ranglijst van steden op het gebied van vervoer. Rotterdam staat op een 25e plaats. Hong Kong, Zürich en Parijs vormen de top-3. Amsterdam bezet de 11e positie. Riyad, de hoofdstad van Saoedi- Arabië, sluit de rij van 98 onderzochte steden.
Arcadis heeft gekeken hoe lang mensen onderweg zijn in de stad, op de fiets, met de metro en met de auto. De bereikbaarheid met de trein en het vliegveld tellen mee en vervuiling van het verkeer. ,,Bedrijven laten dit meewegen wanneer zij een vestigingsplaats moeten kiezen'', zegt Neidig.
Met de bouw van het nieuwe Centraal Station en de aanleg van de Randstadrail is Rotterdam volgens Arcadis op de goede weg. Amsterdam doet het met fietsvoorzieningen beter. Dat Rotterdam 'niet tot de absolute top' behoort, verklaart Neidig onder meer met de vervuiling ('al is de Milieuzone een goede maatregel') en het metronetwerk dat efficiënter kan.
,,In dichter bebouwde steden gebruiken meer mensen de metro. Hoe drukker die is, hoe goedkoper.'' Volgens hem zou Rotterdam er daarom goed aan doen om meer huizen te bouwen.
Dat kan wat hem betreft op de plek van de bovengrondse metro in Rotterdam-Zuid, Ommoord en Zevenkamp, want hij ziet die liever onder de grond. ,,Een ondergrondse metro is ook sneller.'' RET-directeur Maurice Unck kondigde zaterdag in deze krant aan met volautomatische metro's te willen rijden, die de stations om de 90 seconden aandoen.
Dat is volgens de Rotterdamse ov-baas vooralsnog alleen ondergronds mogelijk, omdat bovengronds gelijkvloerse verkeerskruisingen voorkomen. Voor het realiseren van volautomatische metro's alleen op de ondergrondse tracés zegt Unck een half miljard euro nodig te hebben.
Parijs
Rotterdam kan een voorbeeld nemen aan Parijs dat liefst 30 miljard euro investeert in het ov-netwerk, zegt mobiliteitsexpert Neidig van Arcadis. ,,Zo blijf je voorop lopen in de verkeerswikkeling en blijf je interessant als vestigingsplaats.''
Voor het lokken van buitenlandse bedrijven vindt Neidig dat Rotterdam het te weinig heeft over de nabijheid van Schiphol. ,,Zo'n groot vliegveld binnen een halfuur. Dat is een pre. Rotterdam kan zichzelf internationaal promoten als een stad met twee vliegvelden, Rotterdam The Hague Airport en Schiphol.''
Wil jij ook als eerste op de hoogte zijn van breaking news uit je regio? Zet dan je push aan
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Goud altijd aangeven en geen kunst ouder dan 100 jaar: hier moet je op letten bij souvenirs
De mini Spaanse gitaar die op de Ramblas in Barcelona nog zo schattig leek, belandt een paar jaar later als made-in-Chinaprul in de container. Zonde. Aan wat voor aandenken beleef je plezier? En wat mag je eigenlijk meenemen? -
Tijd voor een nieuwe laptop? Dit is onze favoriet van het moment
We zitten aan het begin van de zomervakantie, maar voor je het weet begint een nieuw schooljaar en heb je een nieuwe laptop nodig. Na wekenlang testen hebben we onze favoriet van circa 900 euro geselecteerd. -
PREMIUM
Al elf jaar aan huis gekluisterd: voor Nico’s begrafenis moest Rico naar beneden worden getakeld
-
Met video
Vrouw steekt andere vrouw in borst en gezicht in Rotterdam-Zuid en slaat op de vlucht
Een vrouw is woensdagmiddag gewond geraakt, doordat een andere vrouw haar in haar borst en gezicht stak met een mes. -
PREMIUM
Dit is het plan voor de iconische Rotterdamse bieb: geen gekke fratsen, wel een dakpark en flinke aanbouw
Geen gekke fratsen, maar een plan dat de Rotterdamse hoofdbibliotheek zo veel mogelijk intact laat. Het bureau Powerhouse, van architect-ontwikkelaar Nanne de Ru, heeft de prestigieuze klus in de wacht gesleept het pand te renoveren én te vernieuwen. Het project kost rond de 140 miljoen euro en is naar verwachting 2028 gereed.
-
Rotterdam Cycling
Zware operatie voor de boeg? Sporten helpt: ‘Ik kreeg weer vertrouwen in mijn lichaam’
Ga aan je conditie werken voor je operatie, roepen specialisten van het Erasmus MC hun patiënten op. Bijvoorbeeld door te fietsen. -
PREMIUMmet video's
Rookmelders verplicht, maar duizenden huurders hebben er nog geen een: ‘Onbegrijpelijk’
Duizenden huurders hebben nog altijd geen verplichte rookmelder. Dat komt door een tekort aan apparaten en installateurs, maar huurders zijn zelf ook niet allemaal even welwillend. Sommigen weigeren er zelfs één. Onbegrijpelijk, zeggen ze bij de brandweer. -
PREMIUMUpdate294
Boze boer Floor kapte 100 gezonde knotwilgen uit protest en krijgt nu buurt achter zich aan
Het omzagen van zo’n honderd knotwilgen in de Krimpenerwaard als boerenprotest tegen het stikstofbeleid is bij velen volstrekt verkeerd gevallen. Omwonenden gaan aangifte doen en lokale politieke partij Pro Krimpenerwaard vindt dat boer Floor de Jong moet opstappen als SGP-raadslid.
In samenwerking met indebuurt Rotterdam