Volledig scherm
De politie heeft in een container in de Rotterdamse Waalhaven vreemdelingen aangetroffen nadat er vanuit die container een noodoproep naar 112 was gedaan. © ANP

Migrant gaat op zoek naar nieuwe route in Rotterdamse haven

De vondst, afgelopen vrijdag, van achttien verstekelingen uit Afrika bij een containerterminal, zet de bedrijven in de Rotterdamse haven op scherp. Tot nu toe concentreerde migrantenproblematiek zich op de ferrydiensten. ,,Nu is duidelijk dat het overal kan gebeuren'', zegt Bas Janssen van bedrijvenorganisatie Deltalinqs.

Achteraf is het niet zo gek dat er migranten zijn opgedoken bij Rotterdam Shortsea Terminals (RST). Bij het bedrijf varen schepen af en aan naar het Verenigd Koninkrijk, het land waar de meesten naartoe willen. De terminal zit in de Waalhaven en dat is op loopafstand van Rotterdam-Zuid.

Het bedrijf is onderdeel van het publiciteitsschuwe Steinwegconcern. ,,Je mag van me aannemen dat RST al maatregelen tegen inklimmers had genomen'', zegt Bas Janssen van Deltalinqs. Behalve hekken en camera's gaat het ook over protocollen om de douane en marechaussee 'alle medewerking te geven'.

Hoek van Holland

Als het ging over migranten in de Rotterdamse haven, ging het tot nu altijd over Hoek van Holland. Daar proberen jaarlijks honderden, vooral Albanezen, in vrachtwagens te klimmen voordat die de ferry naar Engeland oprijden. Nu is een nieuwe route ontdekt. ,,Dat er sprake is van een waterbedeffect vanuit de Noord-Franse havens, omdat daar in Calais en Le Havre strenger wordt opgetreden, is wel duidelijk'', zegt Janssen. Dat nu bij RST verstekelingen zijn gevonden, betekent volgens hem dat ze overal kunnen opduiken.

Leefbaar Rotterdam wil een debat in de gemeenteraad naar aanleiding van de aangetroffen migranten bij RST. ,,En vanwege drie recente gevallen in Hoek van Holland'', zegt raadslid Michel van Elck. Hij heeft het idee dat de problemen, na een periode van betrekkelijke rust, zijn toegenomen. ,,Cijfers heb ik niet, daar ben ik juist nieuwsgierig naar.'' Hij vreest dat door maatregelen in Frankrijk, Moerdijk en ook Hoek van Holland mensen andere wegen in de Rotterdamse haven zoeken.

Noodnummer

Quote

We moeten alles doen om dit te voorkomen, maar uiteinde­lijk gaat het erom de maffia achter de mensenhan­del aan te pakken.

Bas Janssen, Deltalinqs

De Afrikanen zaten in een koelcontainer. Ze belden vrijdag het noodnummer, vermoedelijk omdat een van hen niet goed werd. De politie vond ze door zendmasten uit te peilen. De twee vrouwen en zestien mannen van in de twintig, zijn na een ziekenhuischeck overgedragen aan de Vreemdelingenpolitie. De vrachtwagenchauffeur die de container naar RST heeft gereden, is aangehouden. De politie kon gisteren niet zeggen of de 43-jarige man uit Roemenië nog in voorarrest zit.

Van Elck vraagt in het debat ook steun voor transportbedrijven. ,,Ze krijgen hoge boetes, terwijl zij niet hoeven te weten dat ze mensen bij zich hebben. We moeten ze helpen maatregelen te nemen. ,,Het is vreselijk voor die mensen in de container en voor de betrokkenen'', zegt Janssen. ,,We moeten alles doen om dit te voorkomen, maar uiteindelijk gaat het erom de maffia achter de mensenhandel aan te pakken.''

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Rotterdam en omstreken? Schrijf je hier gratis in!

In samenwerking met indebuurt Rotterdam