Volledig scherm
De politie heeft in een container in de Rotterdamse Waalhaven vreemdelingen aangetroffen nadat er vanuit die container een noodoproep naar 112 was gedaan. © ANP

Migranten in container belden politie na aanslaan koelmotor

Het aanslaan van de koeling was aanleiding voor de migranten die vrijdagavond in een container werden ontdekt om 112 te bellen. Dat zei loco-burgemeester Bert Wijbenga vanmorgen in een debat in de gemeenteraad over de onderschepping van de 18 verstekelingen.

,,Dit had vreselijk af kunnen lopen’’, zegt Wijbenga. De 18 waren in België in een container met chocolade geklommen en liftten zo achterop een vrachtwagen naar de Rotterdamse haven. Ze wilden naar het Verenigd Koninkrijk. Op het terrein van Rotterdam Shortsea Terminals (RST) in de Rotterdamse Waalhaven ging het mis. De koelmotor van de container sloeg aan en de migranten belden het noodnummer. De politie vond ze door zendmasten uit te peilen. ,,Binnen twee uur nadat 112 was gebeld.’’

De twee vrouwen en zestien mannen van in de twintig, zijn na een ziekenhuischeck overgedragen aan de Vreemdelingenpolitie.  Twee droegen na hun bevrijding uit de container folie tegen de kou, maar waarschijnlijk leidde de combinatie van zuurstofgebrek en paniek vanwege het aanslaan van de motor ertoe dat zij het noodnummer belden. Wijbenga noemde de werkwijze van de hulpdiensten 'bewonderenswaardig'. 

De achttien zeggen uit Eritrea te komen. Twaalf zijn er overgebracht naar een opvanglocatie in Ter Apel om asielprocedure daar verder af te wachten. Vier verstekelingen gaan naar Duitsland en Zwitserland, omdat ze daar eerder asiel hebben aangevraagd. Twee personen wilden geen asiel aanvragen en zijn heengezonden. Dat betekent dat zij op straat staan. 

Vrije voeten

De chauffeur die de koelcontainer vervoerde, is aangehouden maar weer op vrije voeten gesteld omdat de 43-jarige Roemeen volgens de politie niet wist dat hij verstekelingen vervoerde.

Quote

De barrière is heel hoog in Rotterdam.

Bert Wijbenga, Loco-burgemeester

Het debat was aangevraagd door Leefbaar-raadslid Michel van Elck. Hij heeft het idee dat het aantal migranten dat via Rotterdam wil reizen toeneemt. Gemiddeld worden in en rond de Rotterdamse haven drie inklimmers per dag betrapt door de marechaussee en de douane, zegt Wijbenga. ,,De barrière is heel hoog in Rotterdam.’’ Volgens hem is geen sprake van toename van het aantal migranten in de haven. ,,Daar hebben we geen indicatie voor. Maar ik ben heel voorzichtig met statistiek.’’

De loco-burgemeester beloofde met exacte cijfers te komen en ook nog te achterhalen waar de migranten die in Rotterdam zijn gesnapt naartoe gaan. 

Hek

PVV'er Maurice Meeuwissen pleit voor een hek rond Rotterdam. Dat voorstel werd door Wijbenga niet serieus genomen. ,,Prima, ik zie uw motie tegemoet. Ik stel wel voor dat de omliggende gemeenten dit betalen.''  Met die grap verwijst hij naar de Amerikaanse president Trump die een muur bouwt tegen Mexicaanse migranten en Mexico daarvoor wil laten betalen.

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Rotterdam en omstreken? Schrijf je hier gratis in!

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam

Poll

Waar moet Rotterdam de verkoop van lachgas verbieden?

Waar moet Rotterdam de verkoop van lachgas verbieden?

  • In de hele stad (88%)
  • Alleen daar waar overlast is (4%)
  • Nergens (8%)
8027 stemmen