Volledig scherm
PREMIUM
Landverhuizers aan boord van stoompassagiersschip Volendam. © Gemeentearchief Rotterdam

'Migratie zit in dna van elke havenstad'

MuseumRotterdam krijgt een museum over landverhuizers. En dat werd tijd, zegt stadsarchivaris Jantje Steenhuis. ,,Migratie zit in het dna van elke havenstad.''

Tien jaar geleden bracht Jantje Steenhuis van het Stadsarchief met een aantal sleutelfiguren uit de Maasstad een bezoek aan Ellis Island. Het eiland bij New York was tussen 1892 en 1954 voor ruim twaalf miljoen Europese immigranten de toegang tot Amerika. Een deel van die stroom landverhuizers - in publicaties lopen de cijfers uiteen van één tot drie miljoen - voer de oceaan over vanuit Rotterdam. Vandaar dat aan de Nieuwe Maas het idee was ontstaan voor een migratiemuseum.

  1. Van alleenstaande vader naar ‘de man van die donatie’: hoe gaat het nu met Papa Jay?
    PREMIUM

    Van alleen­staan­de vader naar ‘de man van die donatie’: hoe gaat het nu met Papa Jay?

    Van de liefdevolle alleenstaande vader van vijf, naar ‘de man van die donatie’. De 37-jarige Rotterdammer Jay Lopez, liefkozend Papa Jay genoemd, kreeg vorig jaar een cheque van ruim 94.000 euro overhandigd door een fan van het tv-programma Een Huis Vol. Dat leverde niet alleen financiële rust, maar ook veel jaloerse blikken en afgunst op. Toch is híj niets veranderd. Papa Jay predikt nog altijd (zelf)liefde, dankbaarheid en zelfstandigheid.

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam