Volledig scherm
PREMIUM
Wessel Penning. © Joost Hoving

Mijn adem stokte bij de namenlijst van de 686 nooit teruggekeerde kinderen

ColumnBij de Rotterdamse Joden denk ik aan het handjevol mensen dat wekelijks op de sabbat, onder zware bewaking van een peloton militairen, de synagoge in Blijdorp bezoekt. Dat is dus wat nog over is van een bloeiende gemeenschap, sinds de nazi's hun hele volk wilden uitroeien.

Maandag herdenkt de wereld, dus wij in Rotterdam ook, de bevrijding van Auschwitz, 75 jaar geleden. Ik snap dat mensen uit Armenië en Cambodja het anders beleven, maar voor mij, zoon van Rotterdamse oorlogskinderen, is de Holocaust de grootste misdaad ooit. Ze zeggen weleens dat je over alles grappen moet kunnen maken, maar het leed van de Jodenvervolging beklemt me zodanig, dat ik daar geen enkele sick joke over wil horen.

  1. ‘Nog honderden hotelkamers beschikbaar in Rotterdam voor Eurovisie Songfestival’
    PREMIUM

    ‘Nog honderden hotelka­mers beschik­baar in Rotterdam voor Eurovisie Songfesti­val’

    Alle heisa over de prijzen van hotelkamers tijdens het Eurovisie Songfestival heeft de lokale branche-organisatie Rotterdamse Hotel Combinatie (RHC) behoorlijk verbaasd. Want weliswaar worden er hier en daar absurde bedragen gevraagd voor een overnachting, zegt voorzitter Roel Dusseldorp, hij betwijfelt of die ook werkelijk worden betaald. ,,Er zijn nog honderden kamers beschikbaar voor fatsoenlijke prijzen.’’

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam