Volledig scherm
Foto ter illustratie. © ANP

Milieudienst vindt 3000 kilo illegaal opgeslagen lachgas (en dat is genoeg om 375.000 ballonnen mee te vullen)

De Rijnmondse milieudienst heeft bij een bedrijf in Capelle aan den IJssel een zeer grote hoeveelheid illegaal opgeslagen lachgas ontdekt. Met de 3000 kilo gevonden kilo lachgas hadden ballonoplaters zo’n 375.000 ballonnen kunnen vullen. Dat is ruimschoots genoeg om het Nederlands record ballonnen oplaten van 200.243 stuks op één dag te verbreken.

De milieudienst besloot een kijkje te nemen bij het bedrijf na een tip van de politie. Medewerkers troffen in een hal tientallen gasflessen aan die op een verkeerde manier waren opgeslagen. Het bedrijf beschikte bovendien niet over de benodigde milieuvergunning om zo’n grote hoeveelheid lachgas te mogen opslaan. Na de ontdekking heeft de eigenaar de gasflessen laten afvoeren, maar daarmee is de kous voor hem nog niet af: zijn bedrijf wordt mogelijk strafrechtelijk vervolgd.

Lachgas is in ons land niet verboden. Het goedje werd vroeger in de geneeskunde gebruikt om patiënten kort onder narcose te brengen. Het vermindert pijnprikkels en angstgevoelens. Tegenwoordig is lachgas vooral populair in de recreatieve sector. Het wordt niet alleen gebruikt om ballonnen mee te vullen, maar ook als drugs, om een beter gevoel te krijgen. Verscheidene gemeenten, waaronder Rotterdam, hebben recentelijk maatregelen genomen om de verkoop van lachgas op straat aan banden te leggen.

Voor de volledigheid: het Nederlands record ballonnen oplaten werd in 1999 gevestigd in het Overijsselse dorp Albergen, niet ver van Almelo.

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam

Poll

Waar moet Rotterdam de verkoop van lachgas verbieden?

Waar moet Rotterdam de verkoop van lachgas verbieden?

  • In de hele stad (89%)
  • Alleen daar waar overlast is (3%)
  • Nergens (8%)
2455 stemmen