Volledig scherm
De Havenman van het jaar Jan Valkier (r) naast zijn voorganger Wick Bornet. © Frank de Roo

Milieuwethouder Arno Bonte blij met Rotterdamse Havenman die op gas vaart

Of het niet gek is dat Rotterdam woonwijken van het gas afhaalt en tegelijkertijd de topman van een scheepvaartbedrijf huldigt omdat die gas promoot? Nee, dat is niet gek, zegt milieuwethouder Arno Bonte.

,,Want voor de scheepvaart is het een hele stap om van stookolie over te stappen naar het schonere gas als brandstof.’’ Wethouder Bonte huldigde maandagavond Jan Valkier tot Havenman van het jaar, het boegbeeld van de Rotterdamse haven.

Valkier is topman van tankrederij Anthony Veder. Het scheepvaartbedrijf vervoert gas. Een deel van de vloot vaart ook op gas. In de scheepvaart is dat een noviteit. De brandstof begint nu net in zwang te raken bij cruiserederijen. Anthony Veder uit Rotterdam is een van de voornaamste bedrijven die deze schepen van brandstof voorziet.

Rookwolken

,,Gas is het schone alternatief voor de zwarte en gele rookwolken boven de cruiseschepen’’, zegt Bonte. De opmars van Valkier en zijn Anthony Veder is volgens hem het bewijs dat ‘de Rotterdamse haven een groene koers is ingeslagen’. De Havenman zelf zegt te geloven ‘dat onze kinderen willen dat hun in China gemaakte Nikes met schone schepen worden gebracht’.

Hij kondigt aan als Havenman de innovaties en duurzaamheid van de scheepvaartsector te etaleren.

  1. Marktkooplui vrezen songfestivaldorp: ‘We staan weer met de rug tegen de muur’
    PREMIUM

    Marktkoop­lui vrezen songfesti­val­dorp: ‘We staan weer met de rug tegen de muur’

    De marktkooplieden van de weekmarkt op de Binnenrotte maken zich grote zorgen over de komst van een Eurovision Village. Vertegenwoordigers van de ondernemers werden vandaag bijgepraat door de directie van de Rotterdamse songfestivalorganisatie. ,,Daar hoorden we dat we geen drie, maar vijf marktdagen zullen missen’’, zegt secretaris Laurenz van der Burg van de Centrale Vereniging voor de Ambulante Handel (CVAH).

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam