Volledig scherm
De zakenwijk bij Centraal Station die nooit werd gebouwd. © AD

'Miljoenen gemeentegeld LSI gingen niet naar bouw'

Een groot deel van de 52 miljoen euro die de gemeente stak in projectontwikkelaar LSI is nooit besteed aan bouwprojecten. Circa 20 miljoen ging direct naar een andere ontwikkelaar, zegt LSI-directeur Luc Smits in een exclusief interview met het AD Rotterdams Dagblad.

Quote

Iedere cent is onderstebo­ven en binnenste­bui­ten gekeerd.

Luc Smits (Directeur LSI)

Smits zegt volledig te kunnen verantwoorden waar de 52 miljoen euro is gebleven die hij heeft ontvangen van de gemeente in het kader van een erfpachtregeling: ,,Iedere cent is ondersteboven en binnenstebuiten gekeerd.''

In 2009 kocht de gemeente de grond van LSI voor 52 miljoen en gaf het in erfpacht uit. Zo had de ontwikkelaar geld in kas om te beginnen met de bouw van een prestigieuze zakenwijk in Central District (illustratie). De wijk is echter nooit verrezen. Grote vraag is wat er met het geld is gebeurd. Wethouder Ronald Schneider (bouwen, Leefbaar) weigert hierover ieder commentaar.

Overgemaakt
Smits zegt dat een groot deel van het bedrag kort na de deal is overgemaakt op de rekening van de Rotterdamse vastgoedonderneming Fortress van directeur Roeland Voerman. Het blijkt dat Fortress mede-eigenaar was van het gebied dat de gemeente van LSI kocht. ,,We waren eerder een verplichting aangegaan om Fortress uit te kopen,'' zegt Smits. ,,Dat geld hadden we niet, de financiering kwam van de erfpachtmaatregel.'' Fortress bevestigt desgevraagd dat er sprake was van een 'partnerschap' en dat ze is uitgekocht.

Smits stelt verder dat het geld nooit was bedoeld voor concrete bouwactiviteiten. ,,Het was eerst zaak om de schulden af te lossen en de plannen verder te ontwikkelen.'' Saillant is dat de omstreden bouwsteun mede getekend is door de toenmalige OBR-directeur Adriaan Visser, nu wethouder voor D66. Het is onduidelijk of de gemeente bij het sluiten van de deal op de hoogte was van de uitkoopregeling.

Straks het exclusieve interview van LSI-directeur Luc Smits met het AD Rotterdams Dagblad online.

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Rotterdam