Volledig scherm
© David Rozing

Miljoenen voor aanpak gevaarlijke zebrapaden Rotterdam

Rotterdam gaat onderzoek doen naar zebrapaden, waarvan AD-lezers zeggen dat ze onveilig zijn. De gemeente heeft 3 miljoen euro uitgetrokken voor de aanpak van gevaarlijke zebra's. Uit reacties van lezers op een oproep in deze krant blijkt dat veel oversteekplaatsen in de regio als erg gevaarlijk worden gezien.

Quote

Ik ben al een paar keer bijna aangereden met mijn zoontje

Danielle van Zuijlen
Volledig scherm
Voetgangers steken over op de Coolsingel in Rotterdam © anp

Het aantal ernstige aanrijdingen op zebrapaden is de afgelopen 10  jaar ondanks allerlei maatregelen nauwelijks afgenomen, bleek onlangs uit onderzoek van het AD. In het afgelopen jaar vielen er vijf doden bij oversteekplaatsen. Het AD riep lezers daarom onlangs op hun ervaringen te delen.

Uit de reacties blijkt dat veel lezers zich nog steeds erg onveilig voelen bij het oversteken, omdat bijvoorbeeld de verlichting ontbreekt, auto's te snel rijden of voetgangers slecht zichtbaar zijn.

,,Ik heb zelf net een kindje gekregen en nu valt het me pas goed op hoe onoplettend automobilisten in het centrum zijn,'' vertelt Danielle van Zuijlen. ,,Ik ben al een paar keer bijna aangereden met mijn zoontje op het kruispunt van de Meent/Goudsesingel/Jonkerfransstraat.''

Zichtbaarheid
De meeste lezers denken dat de veiligheid op zebrapaden verbeterd kan worden door de zichtbaarheid te verbeteren. Maar ze komen ook met andere oplossingen, zoals het verwijderen van alle zebrapaden, het verhogen van oversteekplaatsen of het plaatsen van felrode lampen.

Opvallend veel lezers wijzen ook op het roekeloos gedrag van voetgangers, die zonder te kijken oversteken. ,,Moeders duwen hun kinderwagen zonder te kijken op de oversteekplaats,'' ervaart Rotterdammer Van Dissel geregeld.

Verkeerskundigen
De Rotterdamse verkeerswethouder Pex Langenberg is blij met de massale reacties van de lezers. ,,Zeker ook als je ziet dat mensen zelf al een stukje van de analyse hebben uitgevoerd van wat er aan de hand is en suggesties voor oplossingen geven. Het is wel zo dat we per zebra de verkeerskundigen laten kijken wat er aan de hand is en wat kan, maar deze reacties zijn een goed uitgangspunt.'' De plekken worden in een speciaal verkeersoverleg in de wijken behandeld.

Andere gemeenten laten weten dat er altijd serieus wordt gekeken naar klachten over onveilige zebrapaden. Als het nodig is, worden die aangepast.

Lees vandaag in het AD Rotterdams Dagblad alles over de gevaarlijkste zebrapaden in de regio.

Quote

Moeders duwen hun kinderwa­gen zonder te kijken op de oversteek­plaats

Van Dissel
Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Rotterdam