Miljoenenimpuls voor Zuid

VideoHet is oogstdag voor Rotterdam. Na lang lobbyen, werd vandaag niet alleen bekendgemaakt dat het hoofdkantoor van Unilever in deze stad komt, maar ook dat het kabinet 130 miljoen euro uittrekt voor Rotterdam-Zuid. Dit bedrag wordt door de gemeente, schoolbesturen en woningcorporaties verdubbeld tot een kapitaalinjectie van 260 miljoen euro.

Het is voor het eerst dat de regering structureel investeert in de aanpak van problemen in Rotterdam-Zuid. Om dit nieuws bekend te maken togen ministers Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken en Carola Schouten van Landbouw en Regio vanmorgen naar de Rotterdamse Nelson Mandela School. Ook burgemeester Ahmed Aboutaleb was daarbij aanwezig.

Quote

Een gedurfde beslissing die ons enorm sterkt in de weg die we zijn ingeslagen

Burgemeester Ahmed Aboutaleb

Met de vrijgemaakte miljoenen kan het Nationaal Programma Rotterdam Zuid, onder leiding van Marco Pastors, de komende vier jaar zorgen voor beter onderwijs (met meer leraren en langere schooldagen) en betere huizen. Vooral het grote aantal verloederde particuliere woningen op Zuid is een doorn in het oog. Om deze te kunnen overkopen van de eigenaren en daarna te slopen, is veel geld nodig. Het gas-vrij maken van woningen, een ambitie van de ministers, maakt de klus extra kostbaar.

,,In Rotterdam-Zuid ligt een zware opgave”, zei burgemeester Aboutaleb. ,,Het gaat zonder steun uit Den Haag erg lang duren om die problemen op te lossen.” Hij was dan ook zichtbaar blij, in de lerarenkamer van de basisschool waar ministersdelegatie hun investering bekendmaakte. ,,Ik ben ongelofelijk dankbaar voor dit luisterend oor en de manier waarop jullie acteren. Een gedurfde beslissing die ons enorm sterkt in de weg die we zijn ingeslagen.”

Ook Marco Pastors kon vanmorgen niet stoppen met glunderen om het ‘cadeau’ uit Den Haag. ,,Het is fantastisch dat Rotterdam-Zuid voor het eerst is opgenomen in het regeerakkoord en 130 miljoen euro is meer dan ik had gehoopt”, zegt hij.

Minister Carola Schouten – zelf woonachtig in Rotterdam – zei dat ‘er al mooie stappen worden gezet op Zuid’. ,,Maar het is belangrijk dat we volhouden, we mogen het niet laten wegzakken.” Ollongren vult haar collega aan: ,,Wonen en leven in Rotterdam-Zuid kan mooier, leuker en beter.”

Co-financiering

Het is niet zo dat de stad 130 miljoen euro krijgt overgemaakt. De ministers stellen dat het gaat om een co-financiering. Elke euro die de gemeente Rotterdam en haar partners binnen het onderwijs en huisvesting uittrekken, verdubbelt het rijk. ,,Maar daar maak ik mij niet druk om”, zegt Marco Pastors. ,,De gemeenteraad heeft het beste voor met Zuid.” Aboutaleb beaamde ‘geen zorgen te hebben’ over het bij elkaar krijgen van die 130 miljoen. Dat betekent dat er de komende jaren 260 miljoen euro wordt geïnvesteerd in Rotterdam-Zuid.

Volledig scherm
Minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, Minister Carola Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit burgemeester Ahmed Aboutaleb en Marco Pastors in gesprek met scholieren tijdens de presentatie van de investering voor Rotterdam Zuid. © ANP

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Rotterdam en omstreken? Schrijf je hier gratis in!

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam