Volledig scherm
Archiefbeeld ter illustratie. © ANP

Minder aangiftes van fietsendiefstal

In Rotterdam is vorig jaar bijna zesduizend keer (5.925 keer) aangifte van fietsendiefstal gedaan. Alleen in Amsterdam registreerde de politie meer gestolen fietsen. Over de hele linie doen mensen minder vaak aangifte van fietsendiefstal.

Of dat ook betekent dat er minder fietsen zijn gestolen, is lastig te zeggen. De Stichting Aanpak Voertuigcriminaliteit (AVc) vermoedt dat de drempel om online aangifte te doen hoger is geworden toen het in juni 2016 verplicht werd met DigiD in te loggen. De politie acht de kans klein dat de aangiftebereidheid daardoor af is genomen. ,,Vrijwel iedereen heeft zo'n code omdat je het ook voor andere zaken nodig hebt,'' aldus een politiewoordvoerder.

In Schiedam werd relatief vaak aangifte gedaan van een gestolen fiets: 9,6 keer per duizend inwoners. Landelijk gezien ligt dit aantal op 4,6 aangiftes per duizend inwoners.

Ook Barendrecht springt er in negatieve zin uit. De gemeente kampte vorig jaar met een golf van fietsendiefstallen. In totaal werd er 396 keer aangifte gedaan. Bij wijze van proef werden aspirant-beveiligers ingezet op plekken waar veel fietsen werden gestolen. Tegen het einde van het jaar nam het aantal aangiftes af. De proef is verlengd.

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Rotterdam en omstreken? Schrijf je hier gratis in!

In samenwerking met indebuurt Rotterdam