Minder gewonden, maar meer doden te betreuren in het Rotterdamse verkeer
Het aantal gewonden in het verkeer in Rotterdam daalt voor het vierde jaar op rij en komt eindelijk weer uit onder de duizend. Maar er is ook slecht nieuws. Tot december 2020 vielen er twaalf dodelijke slachtoffers, vier meer dan in heel 2019. Verkeerswethouder Judith Bokhove wijt dat aan de toename van het aantal hardrijders.
Delen per e-mail
Vier fietsers, drie voetgangers, een scootmobielgebruiker, een bromfietser en drie automobilisten overleden na ongevallen. Op het netvlies staat nog het ernstige ongeval op de Mathenesserlaan in november, waarbij een 14-jarig meisje het leven liet. Onderzoek wijst volgens Bokhove voorlopig uit dat dit ongeval een noodlottige samenloop van omstandigheden kent.
Lichtpuntjes
Bokhove ziet naast die harde cijfers ook lichtpuntjes. In tegenstelling tot andere grote steden blijft het aantal gewonden in de Maasstad dalen. In 2016 raakten 1320 Rotterdammers gewond in het verkeer. Dat aantal daalde daarna gestaag met ongeveer honderd per jaar tot ‘slechts’ 897 in 2020, al zijn de cijfers over december nog niet meegerekend. Tot de grootste groep gewonden behoren fietsers en brom- en snorfietsers.
De politie voerde afgelopen zomer een recordaantal verkeerscontroles uit om onder meer te handhaven op snelheid. Daarnaast heeft Rotterdam als een van de eerste steden nu mobiele flitscamera's. Drie flitsers rouleren tot eind dit jaar op de Bergweg, Straatweg, West - Kruiskade, Beukelsdijk, Van der Duijn van Maasdamweg, Spinozaweg en de Max Havelaarweg.
Blackspots
Bokhove wil alles in het werk stellen om het aantal ongevallen verder terug te dringen, zoals het aanpakken van ‘blackspots’, plekken waar veel ongelukken gebeuren. Verder gaat de gemeente van 30 kilometer per uur de norm maken in Rotterdamse straten. Dat kan niet in één keer; er zijn snelheidsbeperkende maatregelen zoals drempels en obstakels nodig. Die kosten veel geld.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Opgeviste lichaamsdelen zijn van Fransman (62) die omkwam bij vliegtuigcrash
-
PREMIUMPomppionier
Tango lanceert tankstation van de toekomst: duurzame brandstof en laadpalen
Ruim twee decennia na de introductie van Nederlands eerste onbemande pomp komt pionier Tango nu met het tankstation van de toekomst, waarin duurzame brandstoffen en elektrisch rijden een prominente rol spelen. -
Oproep: Ben je 17 jaar en wil jij je verhaal met ons delen?
-
Van blacklight tot fluorescerende palen: VVD wil dat zebrapaden veel opvallender worden
Oversteekplaatsen in Rotterdam moeten veel zichtbaarder worden, vindt de VVD. Bijvoorbeeld met verkeersborden op fluorescerende palen. Maar een proef met een blacklight zebrapad mag van de liberalen ook een vervolg krijgen in de rest van de stad. -
PREMIUMKoken & eten
Hebben we straks alleen nog keuze uit blauw (AH) of geel (Jumbo)?
Met de verkoop van tachtig Deen-winkels aan AH, Vomar en Dekamarkt verdwijnt er weer een supermarktformule. In 2000 telde ons land nog 46 verschillende formules, twintig jaar later zijn het er nog 26. Is er nog bestaansrecht voor de kleinere supermarktketen of beperkt de keuze zich steeds meer tot blauw (AH) of geel (Jumbo)?
-
PREMIUM
De vriendin van Kick werd voor zijn ogen geschept en stierf: ‘Ik kon alleen maar huilen’
Kick Vogel (30) was getuige van de aanrijding van zijn vriendin Ciska Meijerink (32) in Rotterdam, die haar het leven kostte. ,,Terwijl de automobilist ervandoor ging, kon ik alleen nog maar huilen en schreeuwen.” -
eigen tuin eerst
‘Waarom staan de stadsparken niet vol met fruitbomen?’
Weg met die truttige sierboompjes in het stadsgroen. Plant appels, peren, druiven en kwetsen, adviseert tuingoeroe Romke van de Kaa. -
PREMIUM
Zó snel? Deze nieuwe bezorgsuper in Rotterdam belooft je bestelling in tien minuten af te leveren
In samenwerking met indebuurt Rotterdam