Volledig scherm
© anp

Minder roet in Rotterdam door milieuzone

UpdateDe uitstoot van roet in de Rotterdamse milieuzone is met 20 procent gedaald. Dat stelt de gemeente Rotterdam na berekeningen van TNO en DCMR. ,,Het verkeer in de milieuzone stoot nu al 20 procent minder roet uit dan vorig jaar. Daarmee liggen we op koers voor 40 procent reductie in 2018'', stelt wethouder Pex Langenberg (duurzaamheid, D66).

Quote

Het wagenpark dat in Rotterdam rijdt, is duidelijk heel snel schoner geworden

gemeente

De vermindering van roet zou zijn bereikt op drukke wegen binnen de milieuzone. Ook de uitstoot van stikstofoxiden blijkt afgenomen te zijn met 5 tot 10 procent.

De lucht is volgens de gemeente schoner geworden omdat er minder oude personenauto's op diesel en benzine rondrijden. ,,Het wagenpark dat in Rotterdam rijdt, is duidelijk heel snel schoner geworden'', aldus de gemeente. Het aantal wagens dat niet aan de eisen voldoet is tussen oktober 2015 en juni 2016 gedaald met 85 procent.

Bekeuring
Op dit moment rijden nog dagelijks tussen de 100 en 200 verouderde auto's illegaal de milieuzone binnen. Sinds mei dit jaar maken zij kans op een bekeuring. Van mei tot eind oktober kregen 15.000 overtreders een bekeuring. Het merendeel (55%) bestuurders van bedrijfswagens.

Veel bekeurde bestuurders gaan niet nogmaals de fout in. Bij drie op de vier overtreders blijft het bij één bon. De boete voor het illegaal binnenrijden van de milieuzone bedraagt 90 euro. Tegen tien procent van de bekeuringen is bezwaar ingediend. Bij in totaal 150 overtredingen bleek dat bezwaar gegrond te zijn.

Wagenparkscan

De Stichting Rotterdamse Klassiekers is verbaasd dat de gemeente stelt dat de milieuzone nu al heeft geleid tot 20 procent minder roetuitstoot. De stichting betwist de conclusie van de gemeente dat de milieuzone tot schonere lucht heeft geleid. ,,De gemeente Rotterdam baseert de cijfers op een wagenparkscan. Uit deze wagenparkscan blijkt louter en alleen dat er minder oude auto's de milieuzone inrijden.'' De gemeente maakt volgens de stichting een denkfout dat minder oude auto's automatisch leiden tot schonere lucht. ,,Dit is namelijk niet het geval.''

In samenwerking met indebuurt Rotterdam