Een vliegtuig van Transavia op Rotterdam The Hague Airport. Er zijn veel minder vluchten vanaf het vliegveld en dus ook minder klachten.
Volledig scherm
Een vliegtuig van Transavia op Rotterdam The Hague Airport. Er zijn veel minder vluchten vanaf het vliegveld en dus ook minder klachten. © ANP

Minder vliegverkeer en dus minder klachten over Rotterdam The Hague Airport

Is er ook nog goed coronanieuws? Jazeker, want de klachten over luchthaven Rotterdam The Hague Airport nemen zienderogen af nu het aantal vluchten daalt. 

De daling van het aantal klachten is al in februari ingezet, zo blijkt uit cijfers van DCMR Milieudienst Rijnmond. Toen al waren er 11,4 procent minder overlastmeldingen dan in dezelfde maand in 2019. Half maart ging het om 16,8 procent minder klachten ten opzichte van dezelfde eerste twee weken van maart vorig jaar. 

Het passagiersaantal is op Rotterdam Airport gehalveerd en die daling zet door, want luchtvaartmaatschappij Transavia maakte woensdagavond bekend vanaf maandag tijdelijk alle vluchten te staken vanwege de coronacrisis. Er zal in ieder geval tot 5 april niet meer worden gevlogen door Transavia. Wel zullen er komende week nog mensen worden opgehaald uit het buitenland. Transavia is een belangrijke gebruiker van het Rotterdamse vliegveld. 

Rotterdam The Hague Airport was de laatste jaren een groeiende bron van irritatie voor omwonenden. In 2018, het laatste jaar waarvan een volledig jaarverslag is verschenen, is het recordaantal van 34.688 meldingen genoteerd. Het jaarverslag over 2019 moet nog verschijnen.

Geen terugval

Volgens de DCMR kan de luchtvervuiling in de Rotterdamse regio afnemen, omdat er minder verkeer is. Meetresultaten die deze verwachting ondersteunen, zijn er nog niet. Hoewel er minder luchtvaart en minder autoverkeer is, is het vrachtverkeer voor de winkelbevoorrading gegroeid en de scheepvaart laat nog geen terugval zien. Ook de fabrieken draaien door.

Bij minder activiteit op de weg verbetert de luchtkwaliteit, omdat er minder uitstoot van stikstofdioxide en fijnstof is. Maar de hoeveelheid ozon zou iets kunnen stijgen omdat het reageert met verse uitlaatgassen en als er minder verkeer is wordt ozon minder afgebroken door uitlaatgassen. 

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam