Volledig scherm
Het aantal inbraken is afgelopen jaar gedaald in Capelle en Krimpen aan den IJssel. © Getty Images/iStockphoto

Minder woninginbraken, fietsdiefstallen en overvallen in Capelle en Krimpen

Het aantal misdrijven in Capelle en Krimpen aan den IJssel is afgenomen. Dat blijkt uit de laatste criminaliteitscijfers van de politie. Het aantal woninginbraken, fietsdiefstallen en overvallen is gedaald.

Over het algemeen is het totaal van alle misdrijven in de twee gemeenten gedaald. Opvallend is dat in zowel Capelle als in Krimpen aan den IJssel het aantal woninginbraken fors is afgenomen. De criminaliteitscijfers van de politie laten zien dat het aantal woninginbraken in Krimpen met 58 procent is gedaald. Die cijfers gaan over 2018, gerekend vanaf de eerste week van januari van dit jaar tot een heel jaar terug.

In dat jaar waren zeventien huishoudens in Krimpen de dupe van een inbraak. Een jaar eerder waren dat er nog veertig. Ook in Capelle is een afname te zien: van 217 woninginbraken of pogingen daartoe naar 181. Uit garages, schuren en tuinhuizen wordt eveneens veel minder gestolen. Het laatste jaar gebeurde dat 47 keer in Capelle ten opzichte van 78 keer dat jaar ervoor. Wat de precieze oorzaak is van de dalingen blijkt niet uit de cijfers.

Geweldpleging

Brom- en snorfietsen worden wel vaker gepikt dan voorheen. Ook openlijke geweldpleging komt in de twee IJsselgemeenten vaker voor. Dat gebeurde in Krimpen aan den IJssel zeven keer, vijf keer meer dan het jaar daarvoor. In Capelle negentien keer in plaats van zeventien keer van het jaar eerder. De dalende criminaliteitscijfers komen overeen met de trend in de regio. In omliggende gemeenten is het aantal misdrijven ook afgenomen.

In Capelle aan den IJssel werd in 2017 begonnen met een aanpak om straatroven tegen te gaan. Zo gingen begeleiders sporten met jongeren die wel eens het slechte pad op zouden kunnen gaan en werden zij geholpen met een toekomstperspectief. De daling van het aantal straatroven in Capelle aan den IJssel is maar klein, van 23 naar 21 in een jaar tijd. Vanavond spreekt de gemeenteraad over het voortzetten en uitrollen van de aanpak.

Elke ochtend op de hoogte van het laatste nieuws uit Rotterdam en omgeving? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.

In samenwerking met indebuurt Rotterdam