Minderjarige jongens verdacht
van serie groepsverkrachtingen

videoDrie minderjarige jongens uit Rotterdam (17) en Schiedam (14) zijn vanochtend in hun woonplaats aangehouden op verdenking van een serie groepsverkrachtingen. Ook de slachtoffers zouden minderjarig zijn. Meerdere arrestaties worden niet uitgesloten.

Naar aanleiding van de aangifte van één van de vermeende slachtoffers, enkele maanden geleden, werd een groot onderzoek gestart. Een 14-jarig meisje verklaarde in een kelder onder een flat aan de Poolstraat in Rotterdam te zijn verkracht.

Er kwam een groep jongens, zichzelf de ‘Fransenlaangroep‘ noemend en afkomstig uit Rotterdam-West en Schiedam-Oost, in beeld en het vermoeden rees dat meerdere meisjes door de jongens seksueel werden misbruikt. Een Rotterdamse tweeling die zich in 2016 schuldig heeft gemaakt aan de verkrachting van een 35-jarige vrouw, zou deel uitmaken van de groep op seks beluste jongens. De broers waren destijds 15 jaar en vergrepen zich destijds - op hun verjaardag - met een 16-jarige vriend aan de vrouw die na haar werk aan de Bokelweg net in de auto was gestapt. Een van de twee broers kreeg een celstraf van 125 dagen en een PIJ-maatregel (Plaatsing in een Inrichting voor Jeugdigen), een soort tbs voor minderjarigen. De ander moest zes maanden naar een jeugdgevangenis.

Er zijn aanwijzingen dat rond de vijftien meisjes ten prooi zijn gevallen aan de jongens en sommigen van hen diverse malen zijn verkracht. Meerdere misbruikte meisjes zouden een soa hebben opgelopen.

In de omgeving van de verdachten gingen al langer verhalen rond over een groep jongens die aanpapte met meisjes en uit waren op seks. De groep ging zich uiteindelijk te buiten aan groepsverkrachtingen in kelderboxen, parkjes en op andere, duistere, plekken. Opmerkelijk was dat er nog slechts één keer aangifte werd gedaan. Meisjes durfden uit schaamte niet naar de politie te stappen. De verdachten bleken het gemunt te hebben op meisjes die op het Lentiz Life College achter treinstation Schiedam-Centrum op school zaten. Vanmiddag worden de leerlingen van de school geïnformeerd over de gebeurtenissen. 

Uit het onderzoek is naar voren gekomen dat de slachtoffers de jongens tot op zekere hoogte interessant vonden, vrijwillig met hen omgingen maar zich niet durfden te verzetten als ze tot seks werden gedwongen. Soms werden telefoons afgepakt en kregen de meisjes die alleen terug in ruil voor seks.

De rechercheteam van de zedenpolitie gaat voorlopig nog door met het onderzoek. Het doel is meer slachtoffers zo ver te krijgen dat ze aangifte willen doen.

‘Schokkend’


Leefbaar Rotterdam noemt berichten over de groepsverkrachtingen ‘schokkend’ en ‘walgelijk’. De jongens zouden volgens raadslid Tanya Hoogwerf tot de Antilliaanse jeugdbende ‘Franselaangroep’ behoren. Ze wil van burgemeester Ahmed Aboutaleb weten hoe het kan dat de twee broers ‘nog geen twee jaar na hun veroordeling voor de verkrachting aan de Bokelweg weer banden hebben met een jeugdbende die zich schuldig maakt aan ernstige zedendelicten’. 

Ook wijst ze op ‘geluiden uit het veld’ dat dergelijke zaken geen op zichzelf staande incidenten zijn. ,,Maar binnen een schrikbarend patroon van verregaande seksuele normvervaging en een toenemende mate van zedendelicten door zeer jonge daders passen.’’ Ze vraagt ook om een extern onderzoek naar seksueel grensoverschrijdend gedrag en seksueel geweld onder Rotterdamse scholieren. Ze noemt de verdachten de ‘potentiële Michael P’s van de toekomst.’ ,,Slaat de schrik u niet om het hart dat dit soort gevaarlijke jongens vanwege de schrikbarende tekorten in de hooggespecialiseerde jeugdhulp onbehandeld rondlopen, zoals door deskundigen uit het veld wordt bevestigd? Ook wil ze weten of de berichten kloppen dat de zedenzaken tot de verspreiding van soa’s in Delfshaven hebben geleid.

Tips?

Heb je tips over deze zaak, dan komen we graag met je in contact. Gebruik onze WhatsApp-tiplijn 06-11568540 of mail naar oproep@ad.nl (je gegevens nemen we in vertrouwen in behandeling volgens ons privacy-statement).

Elke ochtend op de hoogte van het laatste nieuws uit Rotterdam en omgeving? Schrijf je hier in voor onze gratis nieuwsbrief.

Volledig scherm
Aanhouding van één van de verdachten op de Franselaan. © Media TV

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam

Poll

Waar moet Rotterdam de verkoop van lachgas verbieden?

Waar moet Rotterdam de verkoop van lachgas verbieden?

  • In de hele stad (89%)
  • Alleen daar waar overlast is (3%)
  • Nergens (8%)
4092 stemmen