Volledig scherm
PREMIUM
© Jan de Groen

Mini-raadsenquête moet fraude Waterfront ophelderen

politiekMet een mini-raadsenquête hoopt de Rotterdamse raad alsnog te achterhalen hoe bijna 8 miljoen euro in rook is opgegaan.

Quote

Dit verhaal is niet uit te leggen aan de belasting­be­ta­ler in Rotterdam

Setkin Sies

Het is de wereld op zijn kop en in de Rotterdamse gemeenteraad slaat verbijstering dan ook al snel om in ongeloof. De gemeente kan, hangende een bodemprocedure, een malafide ondernemer niet uit het pand zetten dat in eigen bezit is. Terwijl deze uitbater van het voormalige poppodium Waterfront nota bene al vijf jaar geen cent huur betaalt.

Om het bizarre verhaal van 'Kafka aan de Maas' compleet te maken: de als 'onvindbaar' aangemerkte Göksel K. blijkt het pand aan de Boompjeskade brutaalweg in de onderhuur te hebben gegooid. Gevolg: sinds de mede door hem georkestreerde miljoenenzwendel (bijna 8 miljoen euro) aan het licht kwam, medio april, zijn op de plek des onheils al veertig feesten en partijen georganiseerd. Gisteravond nog, onder de welluidende titel 'Pre-Party Panic in Rotterdam'.

De gemeente staat erbij en kijkt ernaar. Machteloos, gevangen in het juridische web dat het stadsbestuur zelf heeft gespannen. ,,Hoe gênant is dit?'', vraagt Antoinette Laan (VVD) zich hardop af. Met die vier woorden vertolkt zij de groeiende woede en ergernis van haar collega's. ,,We worden gegijzeld door deze ondernemer'', zegt Setkin Sies (CU/SGP). ,,Dit is niet uit te leggen aan de Rotterdamse belastingbetaler.''

Dienstregeling
Wat ook niet helpt: de toch al veelgeplaagde wethouder Ronald Schneider (wonen, Leefbaar) lepelt de voor de gemeente uiterst pijnlijke feiten op alsof hij de nieuwe dienstregeling van de NS voorleest. Zelfs zijn collega-wethouder Adriaan Visser (organisatie, D66) draait geïrriteerd rond op zijn stoel. Tot twee keer toe loopt hij tijdens de vergadering af op zijn belaagde collega. Niet om hem te assisteren, maar om hem te instrueren. Het illustreert eens temeer dat Göksel K, alias 'Kokko', ook binnen het college van b en w fungeert als splijtzwam.

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam