Volledig scherm
Dichtgetimmerde woning met ‘Te Koop’-bord. © ANP

Minister: Geen geld van huurders naar opkopen van woningen op Zuid

Rotterdamse woningcorporaties hoeven niet mee te betalen aan het opknappen van huizen die in het bezit zijn van particulieren. Die bindende uitspraak doet minister Kajsa Ollongren (Binnenlandse Zaken) in een ruzie tussen de gemeente Rotterdam en de sociale verhuurders.

Volledig scherm
Kajsa Ollongren, minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. © ANP KOEN VAN WEEL

Aanleiding is een sloopproject aan de Texelsestraat in de wijk Carnisse, waarover website Vers Beton eerder berichtte. De gemeente wil daar, in kader van het Nationaal programma Rotterdam-Zuid, 169 woningen slopen die grotendeels particulier bezit zijn. De bedoeling was dat corporatie Woonbron dit zou betalen en de particuliere eigenaren zou uitkopen, om vervolgens de grond door te verkopen aan een projectontwikkelaar. De corporatie tekende echter bezwaar aan.

De uitspraak heeft grote gevolgen voor de sloop en bouwplannen in Rotterdam-Zuid, de bedoeling is 10.000 particuliere woningen op te kopen. Corporaties zien het echter niet als hun taak om huurdersgeld in te zetten voor de renovatie van woningen die door particuliere eigenaren zijn verwaarloosd.

De komende drie jaar zijn de op stapel staande projecten wel al gefinancierd, benadrukt de gemeente. ,,Voor de dekking van projecten in een volgende coalitieperiode moeten we in gesprek met het rijk’’, stelt een woordvoerder.

Een speciale geschillencommissie boog zich over de kwestie. Het advies is dat de gemeente woningcorporaties niet kan verplichten om uit eigen middelen te investeren in de particuliere woningvoorraad. Wel mogen de woningcorporaties een bijdrage leveren als ze dat willen.

Elke ochtend op de hoogte met het laatste nieuws uit Rotterdam en omgeving? Schrijf je hier in voor onze gratis nieuwsbrief!

In samenwerking met indebuurt Rotterdam