Minister kookt op Albeda Horecacollege en probeert ‘takke-bende’ te voorkomen

VIDEOEen meevallertje voor onderwijsminister Ingrid van Engelshoven. Ze hoefde geen kilo's uien te snijden voor Franse uiensoep die ze geacht werd te maken. De bewindsvrouw bracht een middag door bij mbo-opleider Albeda en maakte tien liter soep. De benodigde uien zaten al voorgesneden in plastic zakken. 

's Ochtends had Van Engelshoven een debat met de Tweede Kamer, in de middag was het geen woorden maar daden. Het Albeda Horecacollege op Rotterdam-Zuid mat haar een koksbuis aan en stuurde de D66-politica de keuken in. Ze ging samen met eerstejaars Nina Breedveld aan de slag.

Albeda nodigde Van Engelshoven bij de opening van het studiejaar 2018-2019 al uit voor een workshop. Ze had zich namelijk laten ontvallen dat ze graag kookt, maar er niet zo'n mega-ster in is. 

,,Door mijn werk kom ik er vaak niet aan toe om te koken. Ik eet ook geregeld buiten de deur. Maar in het weekend probeer ik het zeker. Mijn dochter zit net op kamers en als ze dan in het weekend thuis is, vind ik het leuk om voor het gezin te koken’’, aldus de minister terwijl ze de kruidnagels telt die in de grote soeppan moeten belanden. Daarna stortte het keukenduo zich op de kaascroutons. 

Quote

De klacht thuis is dat ik er een tak­ke-ben­de van maak in de keuken

Minister Van Engelshoven

Oesters

D’r specialiteit? Gestoomde en gegrilde oesters met risotto. ,,En Marokkaans eten. Dat heb ik geleerd van mijn werkster en tijdens kookcursussen op vakanties in Marokko.’’ Haar grootste kookminpunt kent ze ook. ,,De klacht thuis is dat ik er een takke-bende van maak in de keuken.’’ Culinair docent Ferry Groenewegen grijpt dan ook in als Van Engelshoven een beetje knoeit op een bakplaat. Ze moet het meteen schoonmaken met een stuk keukenpapier.

Quote

Ik wil vechten voor mijn eigen plekje in de stad

Nina Breedveld

De minister wil weten wat Breedveld wil gaan doen als ze over een paar jaar haar diploma heeft. ,,Een eigen lunchroom’’, zegt de jonge Rotterdamse. ,,Ik wil vechten voor mijn eigen plekje in de stad.’’ Die houding bevalt Van Engelshoven.  ,,Het is een heel mooi vak. Je maakt mensen blij met goed eten. Dat is het leukst eraan. Tegelijkertijd is het erg hard werken, maar je komt zeker aan het werk want de horeca schreeuwt om mensen. Van koks tot toppers in de bediening.’’

Docent Groenewegen beaamt de grote vraag. En kraakt direct een kritisch noot. ,,Het zou goed zijn als werkgevers in deze branche wat meer deden om onze studenten, maar ook anderen die er werkzaam zijn, te behouden voor het vak. Goed begeleiding geven dus, beter betalen en slimmere roosters maken bijvoorbeeld.’’

Volledig scherm
Minister Van Engelshoven maakt samen met eerstejaars-student Nina Breedveld van het Albeda Horecacollege de kaascroutons voor de uiensoep. © Sanne Donders

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam