Volledig scherm
De mishandelde Ilham Mokhtari, samen met haar dochter Naoual Ghorafi. © AD/Marco de Swart

Mishandeling moslima zorgt voor ophef in Rotterdam

De schrik zit er goed in bij de 40-jarige Marokkaanse Ilham Mokhtari nadat ze, naar eigen zeggen zonder aanleiding, voor 'kankermoslim' is uitgemaakt en klappen heeft gekregen.

Quote

Mijn moeder durft niet meer alleen de straat op

Naoual Ghorafi

De politieke partij Nida heeft burgemeester Aboutaleb al om opheldering gevraagd over het 'haatmisdrijf'. Ook omdat de politie nog geen aangifte heeft opgenomen.

Het slachtoffer, alleenstaande moeder van vier kinderen, is nog te ontdaan om zelf te vertellen wat haar is overkomen. Daarom doet haar dochter Naoual Ghorafi (19) haar verhaal. ,,Mijn moeder was voor een paar onderzoeken op weg naar het Sint Franciscus Gasthuis en stond met haar auto bij de afslag Hillegersberg voor het stoplicht toen een Nederlandse man op leeftijd op haar portierraampje tikte. Mijn moeder draaide het raampje open en werd gelijk uitgescholden voor 'kankermoslim' waarna de man haar klappen in haar gezicht gaf, bij haar keel greep en aan haar hoofddoek trok.''

Kenteken
Omstanders schoten de ontredderde vrouw te hulp nadat de man er in zijn auto vandoor was gegaan. ,,Eén van de getuigen was zo helder om het kenteken van de auto te noteren,'' zegt Naoul.

Naoual meldde zich de zelfde middag met haar moeder bij het politiebureau op het Marconiplein. ,,Wat we daar te horen kregen, zorgde bij ons voor grote verbazing. ,,De agent die ons te woord stond, zei dat hij er pas een zaak van kon maken als we aangifte zouden doen. En daarvoor zouden we zondag terug moeten komen. Nou, dan geeft de politie dus geen prioriteit aan een mishandeling. Mijn moeder bleek een hersenschudding te hebben en zat onder de blauwe plekken. Nu nog is ze regelmatig duizelig en misselijk. Ze durft niet meer alleen de straat op.''

Weggestuurd
Voor Nida is het onbegrijpelijk dat de mishandelde moslima werd weggestuurd door de politie. ,,Pas zondag aangifte doen is krankzinning,'' meent El Ouali. De politie zegt op dit moment nog niet te kunnen reageren op de kwestie. ,,Omdat we nog aan het uitzoeken zijn wat er precies is gebeurd,'' meldt de woordvoerder.

In samenwerking met indebuurt Rotterdam