Volledig scherm
Daan Kisman is samen met zijn vader de Saté-man. Ooit begonnen in een foodtruck en nu een echt restaurant aan de Rotterdamse Pretorialaan. Hun droom: de lekkerste saté van de wereld maken. Gaat dat lukken? Wij aten nog nergens betere... © Frank de Roo

Misschien wel de beste saté ter wereld

Gouden PollepelSaté-man, Rotterdam Het is altijd leuk als foodtruckers een 'echt' restaurant openen. Hoe meer lekkers hoe beter. Interessant is het ook, want maaltijden serveren vanuit je bus is toch een ander verhaal dan het runnen van een restaurant. Hoe vergaat het Saté-man?

Saté-man is opgericht door vader en zoon Kisman, die inmiddels een team van twintig satémannen en -vrouwen om zich heen hebben verzameld. Op cateringgebied zijn ze dus geen groentjes. In april van dit jaar hebben ze een klein restaurant geopend op de Pretorialaan, op de plek van hun productiekeuken die ze ook wel liefkozend het Saté-lab noemen.

Onze Saté-man-ervaring begint al als we een kijkje nemen op de website. Daar bevindt zich het blog van vader Kisman, een schatkamer aan informatie over saté. We leren over saté lilit, anak kambing, en wat een kipas angin is. Hier zijn kenners en vooral enorme liefhebbers aan het werk. Hun droom is dan ook niet bescheiden: ,,De lekkerste saté van de wereld maken." Om te beoordelen of Saté-man die droom kan waarmaken, nemen we een expert met Indische wortels mee, de ongekroonde satékoningin van Katendrecht voor een extra kritische blik.

Het kleine zaakje op Zuid is eenvoudig maar zorgvuldig ingericht. Enorme illustraties in batik-graffitistijl bedekken de muren. De kaart is klein, met als groot voordeel dat we alles kunnen proeven: drie soorten saté (babi, ajam en udang), rendang en gado gado vormen de basis van verschillende proeverijen en maaltijden. Op de drankenkaart staat ook het eigen bier van Saté-man: Mas Mas, een pale ale met citroengras.

Subtiel

Het belangrijkste eerst: hoe is de saté? Daar kunnen we kort over zijn: ronduit geweldig. We krijgen de stokjes babi (varkensvlees, procureur), ajam (kippendij) en udang (garnalen) op terracotta mini-barbecues op tafel. Er liggen gloeiende kooltjes in die de stokjes warm houden. De kleine, zeer malse stukjes vlees zijn subtiel maar rijk aan smaak gemarineerd.

Die kleine stukjes zijn misschien niet wat je gewend bent van andere 'hatseflatssaté' van mindere goden, maar dit is toch echt hoe het hoort. Het kleine formaat garandeert de juiste malsheid en garing boven het houtskoolvuur - ook zo'n vereiste voor echt goede saté. Wij smullen en ook onze expert is uitermate tevreden. De satésaus en licht pittige ketjapsaus zijn goed.

Bij een satémaaltijd kun je kiezen uit drie soorten nasi (witte rijst, kuning of goreng) en een groentegerecht: sajoer lodeh of sambal goreng-boontjes. Over die sajoer lodeh heeft onze satékoningin wel iets te mopperen. Het gerecht is wat vlak van smaak - veel kokos, weinig andere kruiden: ,,Ik hoor mijn moeder al mopperen: 'Adoe seh, zo hoort het niet!''' Het blijft bij deze ene moppersessie. De rendang wordt ruimhartig goedgekeurd en bij de gado gado vallen de schoongemaakte taugé en mooi beetgaar gestoomde groenten in de smaak. De rijst is goed. En dan: nog meer saté! Het enige dessert op de kaart is zelfgemaakte bananenspekkoek, een bolletje goed vanille-ijs en warme chocoladesaus.

Saté-man komt wat ons betreft heel dicht in de buurt van de beste saté ter wereld. Wij aten nergens betere. En als de satémannen net zo zorgvuldig werken aan het gastheerschap - let op bestek en servetten voor iedereen aan tafel bijvoorbeeld - is de perfectie nabij.

Praktisch

Saté-man, Pretorialaan 8A, Rotterdam, (06) 55 30 69 29, sate-man.nl.
Open: woensdag t/m zondag van 17.00 tot 22.00 uur.
Prijzen: hoofdgerechten 9,50-16,50 euro, nagerechten 8,50 euro. Saté voor twee met bijgerechten 29,50 euro.
Afgerekend: 63 euro (twee personen).
Bijzonderheden: ook catering en barbecue pakketten voor thuis.

Eindscore: 7,9

Voorgerecht 8,0
Hoofdgerecht 9,0
Nagerecht 8,0
Bediening 7,0
Sfeer 7,0
Prijs-kwaliteit 8,5

Bekijk hier de tussenstand van de Gouden Pollepel 2018 en de eindstand van de vorige editie.

E-mail voor vragen of suggesties naar: rd.pollepel@ad.nl

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Rotterdam en omstreken? Schrijf je hier gratis in!

In samenwerking met indebuurt Rotterdam