Mobieltje uit, Boeddha aan

Boeddha FestivalRotterdam is op zoek. Naar stilte, zingeving en bewustwording. Tenminste, als je afgaat op de yogastudio's die als paddenstoelen uit de grond schieten, de vele cursussen meditatie en mindfulness en zelfs het boeddhisme is 'booming' in de Maasstad.

Quote

Het leven gaat ook zo snel. Niet zo vreemd dat zo veel mensen overspan­nen raken

Diether Eichler van Phuntsok Chö Ling

Het zachtaardige boeddhisme 'hot' in de keiharde werkstad Rotterdam? ,,Ja, het is helemaal niet zo vreemd dat de belangstelling voor boeddhisme in deze no nonsense-stad zo groot is, want dat is het boeddhisme ook'', zegt Ron van Briemen van het Boeddhahuis, een samenwerking van tien boeddhistische organisaties in Rotterdam. ,,In tegenstelling tot wat veel mensen denken, is er niks zweverigs aan. Integendeel, het is zelf onderzoeken, terugkeren naar jezelf, naar de stilte in jezelf, bewustwording en dat is heel natuurlijk in Rotterdam. Doe maar gewoon. Je kunt keihard werken en toch een heel bewust leven leiden vanuit de diepe rust in jezelf.''

En óf de belangstelling voor deze levenswijze in de lift zit. Het Boeddha Festival, dat voor de tweede keer in de stad werd gehouden, trok gisteren zo'n 300 belangstellenden. Spiritueel Centrum Djoj in Rotterdam-Noord zat 'bommetjevol' met boeddhisten en belangstellenden. Allemaal op zoek. En opvallend: veel jongeren tussen de 25 en 35 jaar.

Dat verbaast Diether Eichler van het Tibetaans boeddhistisch centrum Phuntsok Chö Ling in Rotterdam-Delfshaven niets. ,,Wij zien bij ons ook heel veel jonge mensen, vrouwen en ook mannen. Het leven gaat ook zo snel en er zijn zo veel afleidingen. Sociale media, internet, het gaat maar door'', vertelt de hippe vrijwilliger -baard en knotje- in Djoj. ,,Niet zo vreemd dat veel mensen overspannen raken en een burn-out krijgen. Mensen komen naar ons toe om de balans terug te vinden. Hoe word je een beter mens, hoe kun je een goed hart ontwikkelen? Met vaardigheden die al duizenden jaren heel effectief zijn. Het Tibetaanse boeddhisme is ook breder geaccepteerd. Wij zijn ooit begonnen met 10, 15 man, nu hebben we zo'n 100 leden. Ook de meditatiecursussen, vijf per jaar, zitten bijna altijd vol.''

Huggen
Tien minuten stilzitten, wat is dat nou? Word je daar echt rustig van, helemaal zen en meer bewust van jezelf, liefdevoller naar de ander, klaar om te huggen? Diether: ,,Ervaar het zelf, ga zitten en doe mee.'' Nou, vooruit. Een half uurtje in kleermakerszit op een bordeauxrood kussentje is echt te hoog gegrepen, dat wordt geheid een enkeltje huisartsenpost om de beentjes weer uit elkaar te halen. We kiezen voor een comfortabele stoel. Voetjes op de vloer en gaan, eh sorry, afremmen met die banaan.

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam

Poll

Wat vinden jullie van het nieuwe ontwerp van het Feyenoordstadion?

Wat vinden jullie van het nieuwe ontwerp van het Feyenoordstadion?

  • Wow, dit is te gek! (68%)
  • Is dit alles...? Valt een beetje tegen (17%)
  • Het heeft inderdaad veel weg van de Kuip (15%)
28751 stemmen