Volledig scherm
© ANP

Modernste truckparking van Europa mist alleen nog een strijkplank

Maasvlakte Plaza is vanmiddag geopend in de Rotterdamse haven. Het 'modernste vrachtwagenparkeerterrein van Europa' beschikt onder meer over wifi, douches, een restaurant, een containerreparatieplaats en een natuurpark, maar exploitant Ton Barten is nog niet tevreden. ,,Geen strijkplank'', constateert hij tijdens een rondgang langs de wasmachines en de drogers.

Volledig scherm
© ANP

Daar gaat hij vragen over krijgen, verwacht Barten. ,,Te snel wordt bij truckers in stereotypes gedacht. Geloof me, die stoere mannen én vrouwen strijken graag hun kleding'', weet hij uit ervaring bij andere parkeerterreinen. 

Met Maasvlakte Plaza is in één klap het aantal parkeerplaatsen in de Rotterdamse haven verdubbeld. Het terrein op de Maasvlakte moet een eind maken aan het wildparkeren in de Rotterdamse regio.

Voor de Nederlandse chauffeurs is dat geen discussiepunt. Zij staan liever met hun vrachtwagen bewaakt achter hekken dan dat ze ergens langs de weg het risico lopen op lading- en brandstofdiefstal, vertellen de truckers Aart Soeteman, Gerben de Haan, Peter de Rijke en Otto van der Veen. Zij maakten vandaag al een ronde over het terrein.

Kosten

Volledig scherm
© ANP

De 11 euro die zij moeten betalen voor een overnachting hebben zij er graag voor over. Of de buitenlandse ridders van de weg er net zo over denken, is volgens de chauffeurs, Barten en ook de beleidsmakers van het Havenbedrijf Rotterdam afwachten. ,,We zien wel al steeds meer witte kentekens op onze terreinen'', zegt Barten.

Elf euro voor allerlei voorzieningen is in ieder geval concurrerend met de gratis terreinen bij de benzinestations zonder sanitair waar de Roemeense, Poolse, Litouwse en Bulgaarse chauffeurs nu vaak staan, vervolgt de exploitant. ,,Het is dat het Havenbedrijf ons zwaar subsidieert, anders hadden we het dubbele moeten vragen om kostendekkend te zijn.''

Behalve als een voorziening voor de chauffeurs dient het Maasvlakte Plaza ook als opvang bij problemen bij de containeroverslagbedrijven en bij files. ,,Als alle parkeerplaatsen bezet zijn, staat hier 6 kilometer aan vrachtauto's.''

Volledig scherm
© ANP

In samenwerking met indebuurt Rotterdam