Volledig scherm
De studenten aan het werk achter de naaimachines op het Albeda College. © Jan de Groen

Modestudenten maken tassen voor vluchtelingen

Studenten van het Albeda College in Rotterdam maken tassen die vluchtelingen helpen de winter door te komen.

Maria Bangoura (21) en Nikita Speelsman (23) zitten ieder achter een naaimachine. Lapjes stof en een handleiding liggen op tafel. Met meetlinten om hun nek naaien ze geconcentreerd de sluiting van de tas dicht. ,,Het gaat heel hard. Als we ze doorgaan gaan we over ons doel van 120 tassen heen", zegt Bangoura enthousiast boven het geratel van de naaimachines.

Samen met ongeveer 28 andere tweedejaarsstudenten zijn de meiden bezig om een tas te maken voor sheltersuits. Sheltersuits zijn jassen en tegelijkertijd slaapzakken waarin de vluchtelingen in Lesbos, Duinkerke en Sarajevo zich warm houden.

Sheltersuits zijn een initiatief van modeontwerper Bas Timmer. De vader van een vriend overleed op straat door onderkoeling. Om meer daklozen te beschermen ontwierp hij de sheltersuits.

Afgelopen weken vertelde Timmer op alle mbo's met een modestudie de leerlingen over zijn actie. Gisteren startten landelijk drieduizend mbo-leerlingen met het naaien van de tassen. De actie duurt tot en met vrijdag .

Patroon

Het materiaal om de tassen te maken is gedoneerd door stoffenbedrijven. ,,Daardoor heeft ieder stofje net een ander patroon en wordt iedere tas ook een beetje anders", zegt docent Alexandra van der Lee.

Quote

Je kan die mensen er echt mee helpen

Nikita Speelsman

Het doel van de school is om vrijdag 120 tassen af te hebben. ,,Er is materiaal geleverd voor 150. Met dit tempo gaan we misschien die 150 tassen wel halen", zegt Van der Lee. Hoelang het precies duurt om een tas te maken weet ze niet. ,,Ik doe er een uur over, maar de leerlingen doen er waarschijnlijk iets langer over." Het ene groepje leerlingen is bezig met de sluitingen, terwijl anderen de voorvakken maken. Pas straks maken zij van al die losse onderdelen complete tassen.

De meiden en één jongen lopen af en aan naar de stapeltjes stoffen. ,,Het maken van de sheltersuits is voor ons een kleine moeite'', zegt Nikita Speelsman. ,,Zij hebben er iets aan.''

De enige jongen in de groep, de 18-jarige Hamed Yousofi, vindt de Sheltersuits-actie 'mooi'. ,,Je kan die mensen er echt mee helpen."

Bruikbaar

Om de leerlingen bewuster te maken wat er allemaal met kleding kan, is de Sheltersuits-actie onderdeel van de Albeda Goede Doelendag. Op de school op de Sportlaan is vandaag een ruilmarkt, waarbij leerlingen hun oude kleding kunnen ruilen. Wat overblijft, wordt gedoneerd aan goede doelen als de Voedselbank . ,,Wat voor ons niet meer bruikbaar is, is dat voor een ander wel", zegt Maria Bangoura.

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Rotterdam en omstreken? Schrijf je hier gratis in!

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam

Poll

Waar moet Rotterdam de verkoop van lachgas verbieden?

Waar moet Rotterdam de verkoop van lachgas verbieden?

  • In de hele stad (88%)
  • Alleen daar waar overlast is (3%)
  • Nergens (8%)
4344 stemmen