De orthodox-joodse gemeenschap in Rotterdam ligt overhoop met de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed over twee zogenoemde weenhuisjes.
Volledig scherm
PREMIUM
De orthodox-joodse gemeenschap in Rotterdam ligt overhoop met de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed over twee zogenoemde weenhuisjes. © rv

Monumentale Joodse begraafplaats dreigt subsidie voor weenhuisjes te verliezen

De orthodox-joodse gemeenschap in Rotterdam ligt overhoop met de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed. De kwestie gaat over twee zogenoemde weenhuisjes op de meer dan honderd jaar oude Joodse begraafplaats langs het Toepad in De Esch.

Twintig jaar lang kreeg de gemeenschap, die nog slechts driehonderd leden telt, subsidie voor het onderhoud van de metaheerhuisjes, de plek waar een lichaam ritueel wordt gereinigd voorafgaand aan de begrafenis. Op de nieuwe subsidieaanvraag voor de komende zes jaar kwam tot haar schrik onlangs echter een negatief antwoord: de begraafplaats uit 1893 is inderdaad een monument, maar in de omschrijving in het register zijn de metaheerhuisjes niet expliciet vermeld. Deze vallen dus deze niet onder de regeling, is de redenatie van de Rijksdienst.

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam