Volledig scherm
Justitie had smokkelbende in de Rotterdamse haven al langer in de gaten. © Robin Utrecht

'Moord op Rob Zweekhorst kon worden voorkomen'

GGZ-directeur Rob Zweekhorst had nog kunnen leven als justitie meteen duidelijkheid had gegeven over een partij cocaïne die in december 2013 werd onderschept. Dat zegt Sanne Schuurman, de advocaat van Dennis van den B., de man die verdacht wordt van de smokkel van die partij drugs en die vermoedelijk het échte doelwit van de schutter was. Zweekhorst werd op 1 januari 2014 op straat in de buurt van zijn huis doodgeschoten.

Quote

Het was geen toevals­tref­fer dat deze container gescand is

Sanne Schuurman

Schuurman kwam gisteren met een arrestatiebevel op de proppen waaruit blijkt dat het Openbaar Ministerie (OM) al een dag na de onderschepping van de container in de Rotterdamse haven op de hoogte was van de bestemming van de container vol ananas, waartussen drugs verstopt waren: het fruitbedrijf van Rotterdammer Ferry M., een medeverdachte van Dennis van den B. 

In België liep al jaren een onderzoek naar een groep Colombianen en Italianen die drugs smokkelden vanuit Zuid-Amerika via Europese havens, onder meer Rotterdam. Een dag na de onderschepping van de container gaf de Belgische justitie een arrestatiebevel uit voor Daniël E. (59) uit het Gelderse Bemmel, die daar ook bij betrokken zou zijn. In dat arrestatiebevel wordt ook de 300 kilo genoemd. Het bevel is ongetwijfeld ook bij de Nederlandse justitie terecht gekomen.

Schietpartij
Als het Openbaar Ministerie direct na de drugsvangst naar buiten had gebracht dat men de bende al op het spoor was, had dat een ruzie in het criminele circuit gescheeld, vermoedt Schuurman. Een ruzie waar eerst Zweekhorst en later ook de Brabander Rinus M. - de broer van Ferry M. - het slachtoffer van werden. Rinus M. werd twee keer beschoten: in januari 2014 raakte hij gewond. In april van dat jaar overleed hij bij een schietpartij.

Over een connectie met België, een groep Colombianen of Italianen heeft justitie het in de zaak nooit gehad. Schuurman vindt dat de verdediging is misleid omdat die informatie bewust achter is gehouden. Justitie heeft tot nu toe altijd gezegd dat het onderzoek naar Dennis van den B. en zijn medeverdachten - onder wie ook douanier Gerrit G. - is begonnen met een anonieme tip in het voorjaar van 2014 over die 300 kilo cocaïne en een 'platte douaneman'.

Nu blijkt dat justitie de smokkel­operatie al langer op het spoor was. ,,Het was geen toevalstreffer dat deze container gescand is", zei Schuurman, verwijzend naar het Belgische onderzoek. ,,Het was een gecontroleerde levering. Tot nu toe is altijd gezegd dat die drugs zijn onderschept omdat douanier Gerrit G. met vakantie was en de containers daarom niet heeft kunnen doorlaten. Dat is dus niet zo."

Uitstel
Het proces tegen Dennis van den B (46) en zijn medeverdachten René F (49), André van der H.(57) en douanier Gerrit G. (56) is maandag  opnieuw uitgesteld. Vorige week eiste justitie zestien jaar cel tegen de douanier en celstraffen van acht, tien en twaalf jaar tegen respectievelijk René F, André van der H. en Dennis van den B. 

Het is niet de eerste keer dat advocaten van de verdachten in dit proces kritiek hebben op de werkwijze van het Openbaar Ministerie.  De raadslieden vinden bijvoorbeeld dat justitie ten onrechte een aantal sterk met elkaar verknoopte zaken afzonderlijk behandelt en dat justitie ten onrechte gebruik heeft gemaakt van de diensten van criminele burgerinfiltranten.

Het Openbaar Ministerie kon gisteren nog niet reageren op de nieuwste ontwikkelingen en de beschuldigingen van advocaat Schuurman. Eind deze week komt justitie met een schriftelijke verklaring. Dan heeft de politie ook de in het geheim opgenomen gesprekken tussen Gerrit G. en een onbekende drugs­crimineel die afgelopen weekeinde opdoken, uitgewerkt. Ook deze informatie kan aanleiding zijn voor verder onderzoek. En ook dat zal weer vertraging in het proces opleveren. 

Het proces tegen de van corruptie verdachte douanier Gerrit G. en medeverdachten Dennis van den B., René F en André van der H. gaat volgende week verder. Vermoedelijk wordt pas in de loop van 2017 uitspraak gedaan.


In samenwerking met indebuurt Rotterdam