Volledig scherm
© Privéfoto

Moordenaar krantenbezorgster krijgt 10 jaar cel en tbs

De 29-jarige Schiedammer Biko M. is schuldig bevonden aan de moord op krantenbezorgster Anita van Dijk (51). De rechtbank heeft hem, conform de eis van het Openbaar Ministerie, 10 jaar cel en tbs met dwangverpleging opgelegd. 

De Schiedamse Anita werd in de vroege ochtend van vrijdag 13 mei 2016 op de Pasteursingel in de Rotterdamse wijk Oud-Mathenesse, vlakbij haar huis, in kritieke toestand gevonden. Ze bleek tijdens het rijden van haar krantenwijk met een mes in haar hoofd, nek en rug te zijn gestoken. Een week later bezweek ze in het ziekenhuis.

Volledig scherm
Biko M., de verdachte in de zaak. © AD

De politie onderzocht het scenario dat iemand met psychische problematiek tot de gruweldaad was gekomen en het onderzoeksteam verzamelde namen van mensen uit de omgeving met overlastgevend gedrag die door politiemensen en burgers werden aangedragen. Later bleek dat daar ook Biko M. bij zat.

Bloedspat

M., door de rechter als 'extreem gevaarlijk' omschreven, heeft eerder zijn eigen broer met een mes gestoken en anderen gedreigd de keel door te snijden. Op het moment van zijn aanhouding kwam hij net terug van een instelling waar hij onder behandeling was. In zijn auto werd een mes gevonden. Op het slachtoffer worden dna-sporen van Biko M. gevonden en bij hem thuis vond de recherche een sweater met daarop een bloedspat die afkomstig bleek te zijn van Anita van Dijk.

De rechtbank gaf vanmiddag aan het M. zeer kwalijk te nemen dat hij nooit iets heeft willen zeggen en niet heeft willen meewerken aan onderzoek door gedragsdeskundigen. Biko M., die niet bij de uitspraak aanwezig was, heeft altijd volgehouden onschuldig te zijn. ,,Ik heb niets te maken met de dood van Anita van Dijk. Ik heb haar niet vermoord. Waarom zou ik dat doen?'' Dat was twee weken geleden tijdens de rechtszaak het enige wat de verdachte Schiedammer zei. Verder hulde hij zich in stilzwijgen.

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam

Poll

Wat vinden jullie van het nieuwe ontwerp van het Feyenoordstadion?

Wat vinden jullie van het nieuwe ontwerp van het Feyenoordstadion?

  • Wow, dit is te gek! (68%)
  • Is dit alles...? Valt een beetje tegen (17%)
  • Het heeft inderdaad veel weg van de Kuip (15%)
28239 stemmen