Volledig scherm
Rotterdammer Bekir E. (31) wordt verdacht van de moord op de 16-jarige scholiere Humeyra. © privé

Moordenaar van Humeyra (16) ‘had plan haar te ontvoeren’

Rotterdammer Bekir E. (31), die heeft toegegeven in december vorig jaar de 16-jarige Humeyra Ergincanli te hebben doodgeschoten, had het plan de tiener te ontvoeren. Hij wachtte het meisje met wie hij een relatie had gehad op bij haar school, het Designcollege in Rotterdam-West. Ook had hij een plattegrond van de school bij zich en een sleutel van een woning waar hij Humeyra vast had willen houden.

Humeyra had vorig jaar de relatie met Bekir E. verbroken waarna hij haar begon te stalken en te bedreigen. Afgelopen januari lieten de advocaten van E. in een schriftelijke verklaring weten dat hun cliënt spijt heeft. ‘Het is verschrikkelijk, ik had het recht niet Humeyra en haar familie dit aan te doen’, vatten de raadslieden E.’s gevoelens samen.

Een gedragsdeskundigteam gaat in het Pieter Baan Centrum onderzoek doen naar E.’s geestvermogens en zijn psychische gesteldheid. Momenteel lopen nog onderzoeken naar de instanties die een rol hebben gespeeld in de tijd dat Humeyra werd gestalkt door Bekir E. De focus is daarnaast gericht op de twee medeverdachten die bij Bekir E. in de auto zaten toen hij Humeyra later neerschoot.

Medeverdachten

Eén van de twee medeverdachten, een 31-jarige man, is op vrije voeten. De ander, de 25-jarige Mohammed Al M. uit Irak, wordt verdacht van het medeplegen van de moord. Het OM verwijt hem dat hij met Bekir E. mee reed naar de school en wist wat hij van plan was. Al M. zou uren voorafgaand aan de moord in een auto bij de school hebben gezeten en een scholier hebben gevraagd hoe laat er pauze zou zijn. Ook zou hij een ander slachtoffer hebben gestalkt en weer een andere hebben bedreigd met een vuurwapen.

Advocaat Jacques Teakema zegt nog niet inhoudelijk te kunnen reageren. Dinsdag is een pro formazitting. ,,Dan heb ik wel wat vragen‘’, zegt de raadsman. ,,Want ik heb een voorlopig dossier waar heel veel niet in zit wat ik wel graag wil hebben. Daar zal ik het over hebben.‘’ 

Elke ochtend op de hoogte van het laatste nieuws uit Rotterdam en omgeving? Schrijf je hier in voor onze gratis nieuwsbrief 

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam