Volledig scherm
Foto ter illustratie © Thinkstock

Moordverdachte vrij na betalen van 50.000 euro borg

UpdateDe 41-jarige moordverdachte Gonzalez C. uit de Dominicaanse Republiek is onlangs vrijgekomen op borgtocht. Na het betalen van 50.000 euro borg is hij vrij man in afwachting van de rechtszaak voor de moord op Dewanand Algoe.

Die werd begin 2008 na een ruzie op het Johannes Vouplein in Rotterdam-West op klaarlichte dag in zijn auto voor een peuterspeelzaal door zijn hoofd geschoten.

C. zou niet zelf de trekker hebben overgehaald, maar het brein zijn geweest achter de moord. Hierbij werd Algoe (38) waarschijnlijk het slachtoffer van een persoonsverwisseling. Toen hij rond drie uur 's middags naar zijn geparkeerde auto liep, werd hij aangesproken door twee personen en kort daarop in zijn wagen doodgeschoten.

Motief
Eerst dacht de politie dat de liquidatie te maken had met de illegale handel in gestolen auto's van het slachtoffer, die in 2004 werd veroordeeld voor gewelddadige overvallen op transportbedrijven. Later werd duidelijk dat het motief in een andere hoek moest worden gezocht. Een verdachte verklaarde dat C. ruzie had gehad met ene 'Pesano', die met een lading gestolen drugs naar Zuid-Amerika zou zijn gegaan. Het slachtoffer - vader van drie kinderen - zou ten onrechte zijn aangezien voor die Pesano.

Mexico
C. werd in augustus 2008 op verzoek van het Openbaar Ministerie gearresteerd in Mexico, waar hij zat ondergedoken. In april 2011 werd hij uitgeleverd aan Nederland.

Behalve van de betrokkenheid bij moord op Dewanand Algoe verdenkt Justitie de vrijgelaten verdachte van de voorbereiding van nog twee moorden.

De al jaren slepende strafzaak tegen de vermoedelijke schutter kan nog niet worden afgehandeld, omdat in Mexico een getuige moet worden gehoord. Onbekend is wanneer het proces verdergaat en de officier van justitie een strafeis op tafel legt.

In samenwerking met indebuurt Rotterdam