Volledig scherm
Foto ter illustratie. © Shutterstock

Moskee besmeurd met tomatensaus: 'We voelen ons bedreigd'

Het toekomstige pand van de moskee in Nieuwerkerk aan den IJssel is besmeurd met tomatensaus. Eerder kreeg de Stichting Islamitische Moskee Errahmane stukken varkensvlees door de brievenbus geduwd. ,,We voelen ons bedreigd.”

De leden van de stichting hebben vandaag overleg gevoerd over de toekomst van hun gebedshuis. ,,Het is heel vervelend als je het gevoel krijgt dat je niet welkom bent”, zegt Mohamed, de voorzitter van de stichting.

Quote

Ik moet aan de veiligheid van mijn kinderen en van mijzelf denken.

Mohamed, Stichting Islamitische Moskee Errahmane

Hij wil liever niet met zijn achternaam in de krant, omdat hij niet weet of er mensen zijn met kwade bedoelingen. ,,Ik moet aan de veiligheid van mijn kinderen en van mijzelf denken.”

De stichting is al jaren bezig met het zoeken naar een nieuwe locatie. Het pand waar ze nu in zitten aan de Prins Bernhardstraat is veel te klein en heeft geen aparte ruimtes voor vrouwen en kinderen. De moskee hoopt op korte termijn te verhuizen naar het voormalige pand van de postduivenvereniging aan de Prinses Irenestraat in diezelfde buurt in Nieuwerkerk.

,,We zijn nog niet over, want we zijn nog bezig met de overdracht. Dit lijkt een signaal te zijn dat we hier niet welkom zijn of het is een signaal naar de huidige eigenaar dat hij het pand niet aan ons zou moeten verkopen.”

Tomatensaus

De huidige eigenaar heeft aangifte gedaan nadat gisteren bleek dat onbekenden tomatensaus over de muren van het pand hadden uitgesmeerd. De politie heeft de zaak in onderzoek, laat een woordvoerder weten. ,,Het is niet de eerste keer dat we met bedreigingen te maken krijgen”, vertelt Mohamed.

,,Vorig jaar hebben wij brieven in de wijk verspreid om buurtbewoners uit te nodigen voor een informatieavond. Toen hebben we twee keer stukken varkensvlees door de brievenbus gekregen.”

Schrik

De schrik zit er goed in bij de bestuursleden van de moskee. Dagelijks komen tussen de tien en twintig moslims naar de moskee, op vrijdag zijn dat er een stuk of zeventig. ,,Veel mensen in de Oranjebuurt reageren wel heel positief op ons, maar het is jammer dat er ook bewoners zijn die hun emoties zo uiten en ons niet gewoon benaderen. Als er angst heerst, staat onze deur altijd open voor vragen of een gesprek.”

Maatregelen neemt de moskee voorlopig niet. ,,Maar dit heeft ons wel aan het denken gezet hoe we ervoor kunnen zorgen dat onze veiligheid gewaarborgd blijft.”

De burgemeester van Zuidplas, Gert-Jan Kats, laat weten iedere vorm van vandalisme te verwerpen. Of er maatregelen worden genomen en hoe de gemeente met dit incident omgaat wil hij niet zeggen. 

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Rotterdam en omstreken? Schrijf je hier gratis in!

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam