Volledig scherm
De oprichters van Nida, v.l.n.r. Aydin Peksert, Nourdin El Ouali en Mohamed Talbi. © AD, Sanne Donders

Moslimbeweging wil de islam juist ontdoen van extremisme

RotterdamOnder leiding van oud-raadslid Nourdin El Ouali van GroenLinks doet op 19 maart de onlangs opgerichte moslimbeweging Nida voor het eerst mee aan de Rotterdamse gemeenteraadsverkiezingen. 'Wij willen de islam juist ontdoen van de zweem van extremisme en negativisme'.

 
Ons geloof biedt ons de kans bruggen te slaan en een balans te vinden tussen gemeenschappelijkheid en diversiteit
Nourdin El Ouali, lijsttrekker Nida

Waarom hij 'ja' heeft gezegd tegen het lijsttrekkerschap van de Rotterdamse moslimpartij Nida? Heel simpel, zegt Nourdin El Ouali en hij wijst op zijn borstkas. 'Ik volg mijn hart. Wij geloven in deze stad en in de Rotterdammers, ongeacht hun kleur, afkomst of geaardheid. Wij vertegenwoordigen een nieuwe multiculturele generatie, die daadwerkelijk inspraak wil en geen genoegen neemt met vage en niet ingeloste beloftes, zoals veel van onze ouders is overkomen. Dit is geen revolutie, maar evolutie.'

Interne verdeeldheid
Na maandenlange voorbereidingen, grotendeels in stilte, treedt Nida - dat in de koran staat voor 'oproep' en 'stem' - vandaag officieel naar buiten. Met de goedgebekte El Ouali (32) als het vastberaden boegbeeld.

Het verleden heeft uitgewezen dat moslimpartijen in Nederland vaak ten onder gaan aan interne verdeeldheid. De onderlinge argwaan is groot. 'Een Turk stemt niet op een Marokkaan en andersom ook niet,' in de woorden van oud-fractievoorzitter Theo Coskun van de Rotterdamse SP.

Niet landelijk
In Rotterdam, een stad met circa 90.000 moslims, behaalde de Nederlandse Moslim Partij in 2010 welgeteld 1054 stemmen (0,48 procent) bij de laatste gemeenteraadsverkiezingen. Een van de weinige lokale moslimpartijen in Nederland is actief in Den Haag. Daar zijn de Islam Democraten sinds 2006 met één zetel vertegenwoordigd in de gemeenteraad. In 2010 kwam daar de Partij van de Eenheid bij. Rotterdam heeft nu Nida, dat geen landelijke ambities koestert.

In Rotterdam benadrukken de initiatiefnemers dat zij hun huiswerk hebben gedaan. 'Wij hebben lessen getrokken uit het verleden,' zegt Nida-voorzitter Mohamed Talbi (40), die van 2006 tot 2010 namens de PvdA in de Rotterdamse gemeenteraad zat. Uitvoerig heeft hij de afgelopen maanden de meningen gepolst binnen de islamitische gemeenschap in de tweede stad van Nederland. Van de Pakistaanse tot de Somalische, van de Turkse tot de Marokkaanse gemeenschap. 'We zijn niemand vergeten.' Ook bekeerlingen zijn geraadpleegd en op de achtergrond betrokken bij de partij.

Moslimbeweging
El Ouali, Talbi en Peksert spreken zelf liever van een 'moslimbeweging' en niet van een 'moslimpartij'. 'We halen onze inspiratie weliswaar uit de islam, maar datzelfde geloof dwingt ons ertoe ons in te zetten voor iedereen, ook voor andersgelovigen en niet-gelovigen,' zegt Talbi. 'Wij willen de islam juist ontdoen van de zweem van extremisme en negativisme. Ons geloof biedt ons de kans bruggen te slaan en een balans te vinden tussen gemeenschappelijkheid en diversiteit.'

'De bestaande partijen houden vast aan twee groepen burgers: de volwaardige en geïntegreerde burgers en zij die daaraan ondergeschikt zijn. Wij willen dat doorbreken. Nog steeds wordt die prachtige multiculturele samenleving ter discussie gesteld. Wij zijn de integratiedebatten echter ver en ver voorbij. Wij zijn een bron van positieve energie.'

In samenwerking met indebuurt Rotterdam